Atletiek

Voorzitter atletiekbond voelt steun voor plan om records te schrappen

Voorzitter Svein Arne Hansen van de Europese atletiekbond heeft begrip voor de kritiek die is ontstaan op het mogelijk schrappen van vele Europese- en wereldrecords. De Noor voelt echter ook veel steun voor de plannen. 

Een projectteam van de Europese bond stuurde vorige week een rapport naar de internationale atletiekfederatie IAAF. Daarin wordt gepleit voor het herschrijven van veel records aan de hand van een aantal nieuwe integriteitsregels.

"De reacties zijn heel gemengd", vertelt Arne Hansen. "De meeste kritiek komt van sommige huidige recordhouders die natuurlijk persoonlijk worden geraakt door deze aanbevelingen. Ik begrijp die commotie en daar moeten we ook rekening mee houden."

De Europese atletiekbond wil met het herschrijven van de records de geloofwaardigheid van de sport verbeteren. 

Integriteit

In de voorgestelde regels worden records alleen erkend als de prestatie wordt neergezet bij een wedstrijd die op een goedgekeurde lijst staat, als de atleet een minimum aantal dopingcontroles heeft ondergaan en als het dopingmonster ten minste tien jaar beschikbaar blijft voor een hertest.

"Wat betreft die drie belangrijkste voorwaarden is de steun groot", merkt Arne Hansen. "De meeste mensen zijn het er wel over eens dat er iets moet veranderen. De huidige recordlijsten zijn problematisch en het vertrouwen is weg."

De voorzitter van de Europese atletiekfederatie neemt naar eigen zeggen alle kritiek op de plannen serieus. "De feedback van belanghebbenden wordt meegenomen en geanalyseerd. Hopelijk kunnen we deze sport met zijn allen naar een hoger plan tillen."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie