Eliud Kipchoge is er zaterdagochtend bij zijn recordpoging op de marathon net niet in geslaagd onder de magische grens van twee uur te duiken. De Keniaan kwam 24 seconden tekort op het circuit van Monza.

Drie atleten, onder wie olympisch kampioen Kipchoge, probeerden met hulp van een aantal zogenoemde hazen en een voor hen rijdende auto voor het eerst de 42.195 meter af te leggen in minder dan twee uur.

Nadat de Ethiopiër Lelisa Desisa en de Eritreeër Zersenay Tadese het uitzicht op een record al vroeg verloren, mocht Kipchoge lang blijven hopen op een tijd van onder de twee uur. Hij deed echter 2.00.23 over zijn marathon.

Tadese kon het langst in het spoor van Kipchoge blijven, maar gaf uiteindelijk dik zes minuten toe: 2.06.51. Desisa, die als eerste het tempo van de Keniaan niet meer kon volgen, had 2 uur, 14 minuten en 10 seconden nodig.

Het trio moest zeventien ronden van 2,7 kilometer afleggen op het racecircuit van Monza, onder de rook van Milaan. De recordpoging werd georganiseerd door Nike. Het sportkledingmerk had Kipchoge, Desisa en Tadese geselecteerd omdat zij het meest kansrijk zouden zijn.

Keniaanse marathonloper net niet onder grens van twee uur
72
Keniaanse marathonloper net niet onder grens van twee uur

Wereldrecord

Omdat de marketingstunt van Nike door de internationale atletiekunie IAAF niet als officiële marathon erkend wordt, gaat de tijd van Kipchoge niet de boeken in als wereldrecord.

De mondiale toptijd blijft derhalve op naam staan van zijn landgenoot Dennis Kimeto, die in 2014 een recordtijd van 2.02.57 klokte bij de marathon van Berlijn.

Nike wilde niets aan het toeval overlaten en koos bewust voor Monza. Het circuit, waar elk jaar de Grand Prix van Italië plaatsvindt, zou als locatie ideaal zijn vanwege de gemiddelde luchtdruk, temperatuur, wind en ondergrond. Ook werd er een speciale schoen gefabriceerd door het sportmerk.

Dat mocht op de meet echter allemaal niet baten voor de 32-jarige Kipchoge, wiens persoonlijk record tot zaterdag op 2.03.05 stond. "Ik dacht dat ik op weg was naar een tijd onder de twee uur, maar in de laatste twee ronden moest ik tien seconden toegeven."

"Het was een geweldig, maar zwaar avontuur. Er is zeven maanden van voorbereiding aan vooraf gegaan. We hebben sportgeschiedenis geschreven", aldus Kipchoge.