Juul Franssen heeft woensdag de door haar aangespannen rechtszaak tegen de Nederlandse judobond JBN gewonnen. 

Daardoor mag Franssen (27) in haar woonplaats Rotterdam blijven trainen. De bond eiste dat ze op sportcentrum Papendal bij Arnhem trainde, anders werd ze uit de topsportselectie gezet en kon ze niet langer deelnemen aan internationale wedstrijden.

De rechtbank in Utrecht oordeelde woensdag dat de judobond te ver gaat in zijn eis. Er zijn afwijkende afspraken gemaakt met twee andere judoka's die niet op Papendal trainen, die de rechter inconsequent vindt. 

Daarmee doelt de rechter op topjudoka's Kim Polling en Noël van 't End, die in Italië en Frankrijk wonen en slechts incidenteel op Papendal trainen.

Bezwaar

Franssen had er om persoonlijke en sportieve redenen bezwaar tegen om naar Papendal af te reizen. Ze gelooft in de aanpak van haar Rotterdamse trainers, waarmee ze de top heeft bereikt van het internationale judo.

JBN voerde de centrale trainingen in, nadat er op de Olympische Spelen afgelopen zomer in Rio de Janeiro en de laatste twee WK's slechts drie bronzen medailles werden gewonnen. Door samen te werken hoopte de judobond de prestaties te verbeteren. 

Door de uitspraak van de rechter dient de judobond Franssen bij sportkoepel NOC*NSF opnieuw voor te dragen voor de A-status. De uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor andere sporters die in Papendal trainen.