Paula Radcliffe heeft haar ongenoegen geuit over de plannen van de Europese atletiekfederatie om wereldrecords die niet aan de nieuwe normen voldoen uit de boeken te schrappen.

Het gaat onder meer om records van voor 2005, waarvan niet meer kan worden nagegaan of er sprake is geweest van dopinggebruik. De Britse vestigde in 2003 het wereldrecord op de marathon. Haar tijd van 2.15,25 bij de marathon van Londen is nog altijd de snelste tijd ooit gelopen door een vrouw.

"Ik ben gekwetst, dit beschadigt mijn reputatie en mijn waardigheid", laat Radcliffe in een verklaring weten.

"Ik heb extreem hard gewerkt voor mijn persoonlijke records en die zullen voor mij altijd geldig blijven", schrijft Radcliffe. "Ze zijn het gevolg van hard werk en het naleven van alle regels."

De 43-jarige Britse vindt dat de Europese atletiekbond een verkeerde keus maakt in zijn strijd tegen dopinggebruik. "Bestuurlijke organisaties hebben de plicht om alle schone atleten te beschermen. Op dat gebied faalt de atletiekbond."

"Wij als schone atleten moesten strijden tegen atleten die niet schoon waren, waardoor we medailles, inkomsten en mooie momenten misliepen. En dankzij de valsspelers dreigen wij nu ook onze records kwijt te raken."

Niet officieel

European Athletics pleit voor veel strengere criteria voor het goedkeuren van Europese en mondiale records in de atletiek.

Zo wil voorzitter Svein Arne Hansen dat alle records worden geschrapt van atleten die ooit zijn betrapt op doping en kunnen records van voor 2005 volgens hem beter niet meer als officieel worden erkend, omdat de internationale bond IAAF niet meer beschikt over bloed- en urinestalen van voor dat jaar.

Een laf plan, vindt Radcliffe. "Het is een erg rigoureus besluit om enkele verdachte uitslagen te wissen door simpelweg alle resultaten te schrappen. Ze zouden de ballen moeten hebben om juridische stappen te nemen en alleen de records moeten schrappen waarvan de rechter oordeelt dat het met illegale hulp tot stand is gekomen."