
Veel atletiekrecords mogelijk geschrapt vanwege nieuwe regels
In een rapport wordt gepleit voor het herschrijven van veel records aan de hand van een aantal nieuwe regels, waaronder verscherpte dopingcontroles en nieuwe integriteitseisen.
De Europese atletiekunie stuurt de aanbevelingen voor de nieuwe registratieregels door naar de internationale atletiekfederatie IAAF.
"Wat we voorstellen is revolutionair. Niet alleen omdat de meeste Europese- en wereldrecords moeten worden vervangen, maar ook omdat we het concept van een record willen veranderen en de normen voor erkenning verhogen", zegt voorzitter Svein Arne Hansen van de Europese atletiekunie.
"Records die de grenzen van de menselijke capaciteiten aantonen is één van de sterke punten van onze sport, maar die records zijn zinloos als niemand ze echt gelooft."
Mochten de aanbevelingen uiteindelijk door de IAAF worden geaccepteerd, dan blijven de huidige records die niet volgens de voorgestelde regels zijn behaald wel in de boeken staan, maar alleen de records die aan alle criteria voldoen worden dan officieel erkend.
Tien jaar
In de nieuwe, voorgestelde regels worden records alleen erkend als de prestatie wordt neergezet bij een wedstrijd die op een goedgekeurde lijst staat, als de atleet een minimum aantal dopingcontroles heeft ondergaan en als het dopingmonster ten minste tien jaar beschikbaar blijft voor een hertest.
Het projectteam pleit er daarnaast voor dat de erkenning van een record ieder moment kan worden ingetrokken als een atleet één van die voorwaarden schendt.
"Het is een radicale oplossing, maar degenen die van atletiek houden, zijn de lange periode van twijfel en insinuatie rond de records zat", aldus Hansen. "We hebben maatregelen nodig om de geloofwaardigheid en het vertrouwen te herstellen."
De IAAF zal de doorgestuurde aanbevelingen in augustus bespreken tijdens een raadsvergadering. Het is nog niet bekend wanneer er een besluit zal worden genomen.
Russische atleten
In januari van dit jaar liet de IAAF al weten nieuwe regels te gaan opstellen voor Russische atleten. Volgens de nieuwe richtlijnen moeten de atleten onder meer kunnen aantonen dat ze niet betrokken zijn geweest bij dopingpraktijken van de Russische bond om als neutraal atleet te mogen sporten.
Russische atleten zijn sinds november 2015 uitgesloten van internationale deelname vanwege bewezen systematisch dopinggebruik, waardoor ze niet mochten deelnemen aan de Olympische Spelen van afgelopen zomer in Rio de Janeiro.