Serena Williams heeft maandag hard uitgehaald naar Ilie Nastase. De captain van het Roemeense Fed Cup-team maakte afgelopen week voor het treffen tegen Groot-Brittannië een racistische opmerking over de Amerikaanse.

De 35-jarige Williams, die door haar zwangerschap dit jaar niet meer in actie komt, publiceerde een openhartige verklaring op Instagram naar aanleiding van de uitspraak van Nastase.

De Roemeen maakte een dubieuze opmerking over de huidskleur van het nog ongeboren kind van de 23-voudig Grand Slam-winnares. "Laten we maar zien welke kleur de baby heeft", zei hij. "Chocolade met melk?"

Williams, de huidige nummer één van de wereld, noemt de uitspraken van de Roemeense oud-Grand Slam-winnaar over haar ongeboren kind "racistisch".

Teleurstellend

"Het is teleurstellend dat we in een samenleving wonen waar mensen als Nastase dit soort racistische opmerkingen kunnen maken over mij en mijn ongeboren kind en seksistische zaken kunnen zeggen tegen vrouwen", schrijft Williams.

"Ik heb het al een keer gezegd en ik zeg het nogmaals, deze wereld is zo ver gekomen, maar voorlopig moeten we nog veel verder gaan. Ja, we hebben veel barrières genomen, maar we zullen er nog veel meer moeten nemen. Dit of iets anders zal me niet verhinderen om liefde, licht en positiviteit te stoppen in alles wat ik doe. Ik zal het voortouw blijven nemen en opkomen voor wat goed is.''

De Amerikaanse bood tevens haar volledige steun en medewerking aan het onderzoek van de internationale tennisfederatie ITF naar het verbale wangedrag van de 70-jarige Roemeen aan.

Tijdens het duel met Groot-Brittannië ging Nastase opnieuw zwaar in de fout. Hij beledigde de umpire, de Britse captain Anne Keothavong en speelster Johanna Konta. De scheldende Nastase werd het stadion uitgezet en is inmiddels voor onbepaalde tijd geschorst

Het onderzoek van de ITF loopt nog.

Captain Roemenië scheldt Britse speelsters uit tijdens Fed Cup-duel
Captain Roemenië scheldt Britse speelsters uit tijdens Fed Cup-duel