Guusje Steenhuis heeft zaterdag bij de EK judo in Polen zilver behaald in de klasse tot 78 kilogram. Ze verloor de finale van de sterke Française Audrey Tcheumeo. Roy Meyer pakte brons in de klasse boven 100 kilo.

Steenhuis (24) had de finale in Warschau bereikt met een zege op de Britse Natalie Powell. Eerder in de kwartfinale was ze via een houdgreep te sterk voor de Hongaarse Evelin Salanki.

In de finale kwam Steenhuis nog wel op voorsprong, maar was Tcheumeo haar met een ippon alsnog de baas. Ook vorig jaar was Steenhuis in de finale de mindere van de ervaren Française.

Tcheumeo won vorig jaar zilver op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro en brons op de Spelen van Londen in 2012. Ze veroverde de wereldtitel in 2011 en werd al tweemaal Europees kampioene.

"Als je zo goed staat te judoën, dan moet je ook gewoon winnen", treurde Steenhuis voor de camera van de NOS. "Echt stom, maar dit had niet gehoeven. Ik controleerde de wedstrijd maar met een minuut op de klok geef ik het een beetje weg. Het was zo mooi geweest, brons in 2015, zilver in 2016 en goud in 2017."

In diezelfde klasse verloor Karen Stevenson (23) de strijd om brons. Ze verloor in de kwartfinales van Tcheumeo, maar knokte zich via de herkansingen naar de strijd om de gedeelde derde plaats. Daarin werd ze door de Britse Powell op haar rug gelegd.

Meyer

De 25-jarige Meyer (klasse boven 100 kg) pakte zijn eerste medaille op een groot toernooi. Hij was na verlies in de halve finales tegen de Georgiër Guram Tushishvili veroordeeld tot de strijd om brons.

Meyer kreeg lang geen vat op de Bosniër Harun Sadikovic, maar wist zijn tegenstander met nog een minuut te gaan op de rug te leggen.

Korrel (-100 kg) ging eveneens op voor een medaille, maar hij ging ten onder in de strijd om brons. De Rus Kirill Denisov was hem de baas. De oud-Europees kampioen en tweevoudig winnaar van zowel zilver als brons op een WK zegevierde op ippon.

In de halve eindstrijd was Korrel ten onder gegaan tegen de Fransman Cyrille Maret. 

Savelkouls

Tessie Savelkouls is in de klasse boven de 78 kilogram als zevende geëindigd. Ze versloeg eerst Emese Karpati uit Hongarije met een armklem, maar verloor vervolgens van Svitlana Iaromka uit Oekraïne. In de herkansingen ging ze vervolgens ook ten onder.

Noël van 't End (-90 kg) verliet het toernooi eveneens zonder medaille. Hij was klaar na zijn verlies in de derde ronde.

Sanne van Dijke pakte vrijdag de Europese titel in de klasse tot 70 kilogram. Dat betekende de eerste Nederlandse medaille op dit toernooi.