De Nederlandse handbalsters kennen een gunstige loting voor de kwalificatiereeks voor het EK van 2018. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen treedt onder meer aan tegen Hongarije en Wit-Rusland.

De derde tegenstander in de poule is de winnaar uit groep B van de eerste kwalificatiefase. Dat wordt Israël, Kosovo of Georgië. International Lois Abbingh was een van de handbalsters die vrijdag in Parijs de loting verrichtten.

Coach Thomsen was tevreden met de loting. "Het had beter, maar ook zeker slechter gekund. Mijn gevoel zit er een beetje tussenin. Ik ben heel blij dat we de Russen niet treffen", zei ze in een persbericht van het handbalverbond NHV.

Thomsen leidde Oranje op het vorige EK, eind 2016, naar het zilver. Door die prestatie is het vrouwenteam al verzekerd van deelname aan het WK van dit jaar in Duitsland.

Voor het EK is het team niet rechtstreeks geplaatst. Wel zat Oranje bij de loting in pot 1, waardoor het grootmachten als Noorwegen, Denemarken en Roemenië ontloopt.

Hongarije

Van de drie landen die Oranje treft in de groepsfase, acht Thomsen Hongarije veruit het sterkst. "De Hongaarse competitie is heel sterk en de nationale ploeg goed", ordeelde ze.

"Tijdens het EK in Zweden waren er vijf of zes speelsters geblesseerd, maar als ze compleet zijn, weet ik dat we lastige wedstrijden tegemoet gaan. Van de andere landen in de poule moeten wij winnen."

De beste twee landen in de poule plaatsen zich voor de eindronde, die plaatsvindt van 30 november tot en met 16 december 2018. De kwalificatiereeks begint in september.