Eythora Thorsdottir, Casimir Schmidt en Bart Deurloo hebben vrijdag in de meerkampfinale bij de Europese kampioenschappen turnen in het Roemeense Cluj geen rol kunnen spelen in de strijd om de medailles.

De 18-jarige Thorsdottir vergooide haar kansen op een hoge eindklassering door dure fouten op de toestellen brug en balk. Ze kwam uit op een score van 51,965.

Meer dan de twaalfde plaats zat er niet in voor de Rotterdamse, die vorig jaar nog als negende eindigde op de Olympische Spelen van Rio. Het toernooi is nog niet voorbij voor Thorsdottir, want ze komt later in actie in de finale op de balk en op de vloer.

"Ik had echt heel erg gehoopt dat deze wedstrijd goed zou gaan, ik had zo graag meer willen laten zien", treurde Thorsdottir, die in theorie kans had op een medaille. "Dit is zo jammer, maar dat is ook topsport. Dit hoort erbij."

Tisha Volleman, van wie veel minder werd verwacht, eindigde in de meerkampfinale boven Thorsdottir. De 17-jarige Brabantse eindigde als elfde, met een iets hogere score dan haar landgenote.

De Europese titel ging voor het eerst in de geschiedenis naar een Britse. Elissa Downie pakte de gouden medaille.

Mannen

Schmidt kwam bij de mannen na zes toestellen uit op een score van 80,998. Daarmee werd hij elfde. Deurloo sloot de rondgang af met een score van 79,998 en eindigde als veertiende.

De Europese titel ging naar de Oekraïner Oleg Vernjajev, die op het afsluitende toestel rek de benodigde score (14,000) haalde voor het goud. Vernjajev, de nummer twee op de Olympische Spelen, had een totaalscore van 85,866.

Het zilver werd om de nek van de Rus Artur Dalalojan (85,498) gehangen. Brons was er voor de Britse debutant James Hall: 84,664.

Deurloo en Schmidt kenden een goede start met respectievelijk 13,900 op voltige en 13,566 op ringen, niet de toestellen waarvan beiden het moeten hebben. Schmidt bleef de regelmatigste van het tweetal, waar Deurloo op het afsluitende vloer (11,566) een goede klassering uit handen gaf.

Op rek liet hij even daarvoor nog wel een knappe oefening zien met vijf vluchtelementen, vier met een dubbele salto. Het werd beloond met een ietwat tegenvallende 13,566. Zondag staat Deurloo op hetzelfde toestel in de finale.