Michael van Gerwen was donderdagavond negatief verrast door het spel van Raymond van Barneveld in hun onderlinge ontmoeting tijdens de twaalfde speelronde van de Premier League Darts in Belfast.

"Ik speelde niet op de toppen van mijn kunnen, maar dat gold ook voor Raymond. Hij was niet zichzelf", zei Van Gerwen voor de camera van Sky Sports.

De Brabantse nummer één van de wereld had aan een gemiddelde van 103,09 genoeg om Van Barneveld op een 7-2 nederlaag te trakteren.

Van Gerwen had de indruk dat Van Barneveld op het podium vooral met zijn hoofd bij zijn vijftigste verjaardag zat en dat hij daarom slechts tot een gemiddelde van 93,55 kwam.

"Dat moet wel. Misschien legde zijn partij tegen mij voor hem wel extra druk op deze dag. Zijn vrouw en kinderen waren ook overgekomen. Misschien was hij niet gefocust. Om wat voor reden dan ook was het een mentaal probleem, daar weet ik alles van."

Van Gerwen vond het wel 'lullig' voor zijn landgenoot. "Maar ik moet ook mijn werk en plicht doen. Ik wil koploper blijven. Dat houdt me gemotiveerd. Ik voel me goed en hoop dat ik volgende week ook weer kan presteren."

Verschil

De titelverdediger komt dan in Birmingham liefst twee keer in actie. Eerst kruist hij de degens met Dave Chisnall, waarna hij later op de avond nog op Adrian Lewis stuit.

"Ik wil daar het verschil maken", toonde Van Gerwen zich zeer ambitieus. "Dat wilde ik de afgelopen weken al doen tegen Peter (Wright, red.) en tegen Raymond, maar dat is me niet gelukt. Volgende week ga ik dat wel doen."

Van Gerwen kan een plek in de play-offs, waarvoor de bovenste vier op de ranglijst zich plaatsen, nauwelijks meer ontgaan. 'Mighty Mike' heeft met nog drie speelrondes voor de boeg vijf punten voorsprong op nummer vijf Van Barneveld en bovendien een wedstrijd minder gespeeld.