Een inzamelactie voor Formule 4-coureur Billy Monger heeft donderdag met hulp van enkele bekende coureurs al enkele honderdduizenden euro's opgebracht. De Brit verloor afgelopen weekeinde beide benen bij een crash op het Donington Park-circuit.

Onder anderen Formule 1-coureurs als Lewis Hamilton, Felipe Massa, Pascal Wehrlein, Kevin Magnussen en Sergio Perez riepen hun volgers op sociale media vervolgens op om te doneren.

Dat leverde al meer dan tienduizend donaties op. Max Verstappen en Jenson Button doneerden zelfs 15.000 Britse pond, een kleine 18.000 euro. "Mijn gedachten gaan uit naar jou en je naasten. Hou je sterk, Billy", schrijft de Nederlandse coureur van Red Bull Racing op de crowdfundingwebsite.

De doelstelling van de initiatiefnemers van de inzamelingsactie was een bedrag van ongeveer 310.000 euro, maar de teller stond donderdag rond het middaguur al op ruim 550.000 euro.

Coma

Monger botste zaterdag op een stilstaande auto tijdens de vijfde race van het Britse Formule 4-kampioenschap en moest door hulpdiensten uit zijn wagen bevrijd worden. De 17-jarige Brit kon pas na twee uur per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd worden.

Daar werd de jonge coureur in een kunstmatige coma gebracht. Monger verkeert momenteel in kritische, maar stabiele toestand. Wel moesten beide onderbenen van de talentvolle rijder geamputeerd worden.

Zijn teambaas bij JHR Developments besloot daarop direct een inzamelactie op touw te zetten voor Monger.