Raymond van Barneveld hoopt donderdagavond zijn vijftigste verjaardag op te luisteren met een zege in de Premier League Darts. De Hagenaar leeft met vertrouwen toe naar de kraker in Belfast tegen landgenoot Michael van Gerwen.

"Michael haalt het beste in mij naar boven. Natuurlijk is het wel een zware tegenstander, maar niemand kan mijn verjaardag verpesten", aldus Van Barneveld tegen Sky Sports in aanloop naar de twaalfde speelronde in Belfast.

De Premier League-winnaar van 2014 verloor afgelopen weekend nog van Van Gerwen in de kwartfinale van de German Masters. Van Barneveld haalt echter veel vertrouwen uit de eerdere partijen deze competitie tegen hooggeklasseerde spelers.

"Ik heb al gewonnen van Michael en Gary Anderson en speelde gelijk tegen Peter Wright. Dat zijn vijf punten tegen de top drie van de wereld. Hopelijk kan ik Michael dit keer weer stoppen", aldus Van Barneveld, die in ieder geval geen voorbeeld wil nemen aan James Wade.

"Hij verloor twee weken geleden liefst twee keer op zijn verjaardag. Dat wil je echt niet", beseft de Nederlander, die de lat voor zichzelf hoog legt. "Het draait uiteindelijk allemaal om de eindzege. Mensen onthouden niet hoeveel finales je hebt gespeeld, maar hoeveel prijzen je hebt gewonnen. Ik wil heel graag naar de play-offs."

Van Gerwen

Van Gerwen hoopt donderdagavond op revanche voor zijn nederlaag tegen Van Barneveld op 23 maart in Manchester. De titelverdediger vindt dat mensen soms te veel van hem verwachten.

"Natuurlijk had ik die partij toen moeten winnen, maar soms maak je fouten in het leven. Bovendien speelde Raymond fantastisch", aldus Van Gerwen op de site van profbond PDC. "Men ziet mij als een robot, maar ik ben een mens. Ik hoop dat ik Raymond donderdag een mooi verjaardagscadeau kan geven."

Van Gerwen gaat na elf speelronden aan de leiding in de Premier League. Van Barneveld staat momenteel vierde. De top vier van deze lijst plaatst zich uiteindelijk voor de halve finales, die op dezelfde avond als de finale (18 mei) worden afgewerkt.