Dafne Schippers geeft ook dit jaar acte de présence bij de FBK Games in Hengelo. De 24-jarige Utrechtse loopt op 11 juni de 100 meter.

"Ik vind het geweldig om voor eigen publiek te lopen", legt Schippers in De Telegraaf uit waarom ze komende zomer op de grootste internationale topwedstrijd in Nederland te bewonderen is.

"Iedereen is zo enthousiast en dat geeft mij een enorm goed gevoel, al vanaf het moment dat je het stadion binnenkomt. Je weet dat de mensen voor jou daar zitten. Hoe voller het zit en hoe meer herrie iedereen maakt, hoe beter het voor mij is. Dat geeft mij gewoon een kick."

De wereldkampioene op de 200 meter dook in 2015 in het Fanny Blankers-Koen Stadion als eerste Nederlandse onder de elf seconden op de 100 meter: 10,94. Vorig jaar zette ze 22,02 neer op de 200 meter. Zo snel was een vrouw nog nooit op deze afstand op een Nederlandse atletiekbaan.

Krachthonk

Schippers is op dit moment op trainingskamp in Florida en maakte daar vorige week indruk door tijdens haar eerste wedstrijd van het outdoorseizoen als slotloopster een razendsnelle tijd neer te zetten op de 4x200 meter estafette.

Het gaf haar vertrouwen voor de rest van het jaar. "Ik ben nu heel lekker aan het trainen. Het voelt zeer goed. Ik voel me sterk en ik ben ook veel sterker geworden in het krachthonk. Ook het lopen gaat een stuk lekkerder."

"Het voelt wel gek dat ik geen indoor heb gedaan, maar ik ben wel klaar om weer te gaan racen. Ik hoop in 2017 mijn persoonlijk op de 100 meter te verbeteren (10,81, red.) en het liefst onder de 10.80. Je moet de lat hoog leggen."

Schippers bereidt zich met de Nederlandse sprintploeg voor op de WK estafette later deze maand op de Bahama's en komt op 5 mei in Doha voor het eerst in actie op het individuele vlak. Ze kruist daar op de 200 meter de degens met onder anderen olympisch kampioene Elaine Thompson uit Jamaica.