De organisatie van de marathon van Rotterdam mikt zondag niet op een parcoursrecord. De echte toplopers ontbreken in de havenstad.

De meeste van de Afrikaanse kanshebbers die wel aan de start verschijnen, hebben in het verleden al eens een marathon gewonnen.

"Het zijn winnaars, atleten die een halve marathon binnen het uur kunnen afleggen en recent hun beste tijden hebben gelopen", vertelde racemanager Marc Corstjens vrijdag bij de presentatie van het topveld. "We mogen verwachten dat zij een tijd van onder de 2 uur en 6 minuten aankunnen'', 

De Kenianen Marius Kimutai, Laban Korir, Festus Talam, Lawrence Cherono, Philemon Rono, Lukas Rotich en de Ethiopiër Abera Kuma voeren de groep van tien tot twaalf atleten aan die vertrekt op een schema van 2 uur 5.

"Ze starten om 10.00 uur en dan is het een graad of 12. De temperatuur loopt op naar 16 graden rond het middaguur; dat zijn voor de toppers prima omstandigheden", aldus Corstjens.

Strategie

De grootste marathon van Nederland qua deelnemersaantal is afgestapt van de strategie om alles op één toploper te zetten die gaat voor een mondiale toptijd van 2 uur en 3 minuten. "Dat is niet realistisch. Zelfs het parcoursrecord is geen doel'', zegt Corstjens.

De tijd van de Keniaan Duncan Kibet van 2.04.27 uit 2009 lijkt dan ook zondag niet haalbaar. "We willen liever dat deze groep samenwerkt en zo lang mogelijk bij elkaar blijft. Het zijn allemaal jongens die potentie hebben en de marathon van Rotterdam zien als springplank naar de grote stadsmarathons, de majors."

Populariteit

Wedstrijddirecteur Mario Kadiks benadrukte nog maar eens de populariteit van de marathon van Rotterdam onder de recreanten. "We hebben op de diverse afstanden 43.000 inschrijvingen, een record."

"Het wordt mooi weer, we verwachten meer dan 900.000 bezoekers langs het parcours, dus het belooft weer een hardloopfeest te worden."