Springruiter Nick Skelton stopt. De 59-jarige olympisch kampioen van Rio de Janeiro kondigde woensdag aan dat hij op 14 mei bij de Royal Windsor Horse Show voor het laatst in de ring verschijnt.

Hij doet dat met Big Star, het paard waarmee Skelton in Brazilië het grootste succes uit zijn loopbaan behaalde.

Skelton won in zijn loopbaan ontelbare medailles. Zo was hij in 1995 de sterkste in de finale van de wereldbeker, werd hij met de Britse equipe driemaal Europees en eenmaal olympisch kampioen.

Door de jaren heen verscheen hij ook in vrijwel alle grote hippische evenementen in Nederland aan de start.

In 2000 leek Skeltons carrière voorbij nadat hij bij een zware val zijn nek brak en bijna verlamd raakte. Twee jaar later keerde de Brit verrassenderwijs terug in het zadel. Zijn laatste optreden tot nu toe was een internationale wedstrijd in Toronto, in november vorig jaar.

Zevende keer

In Rio nam Skelton voor de zevende keer deel aan de Olympische Spelen. Hij was de eerste Britse springruiter die individueel goud won op de Spelen en de eerste medaillewinnaar in 44 jaar, sinds het zilver van Ann Moore.

"De sport heeft mij meer gegeven dan ik ooit had kunnen dromen. De beslissing om te stoppen was heel moeilijk, maar ik word er eerlijk gezegd niet jonger op", zei Skelton in een toelichting.

"Mijn paard en ik hebben nu de kans er mee op te houden op een moment dat we aan de top van de wereld staan. Die kans krijgen we misschien nooit meer."