Het internationaal olympisch comité (IOC) heeft maandag bevestigd dat er tijdens hertesten van atleten die actief waren op de Spelen van 2008 clenbuterol is aangetroffen in de urine van enkele Jamaicanen. De hoeveelheid is echter zo klein, dat het IOC geen strafzaak is begonnen.

Het statement komt na een uitzending van de Duitse zender ARD, die afgelopen weekend uit de doeken deed dat enkele Jamaicanen niet zijn bestraft voor dopinggebruik. De hoeveelheid clenbuterol bleef volgens het IOC binnen de toegestane marge.

Jamaicaanse atleten, onder wie Usain Bolt, pakten op de Spelen in Peking vijf gouden medailles. De sprinters moesten onlangs echter hun plak inleveren op de 4x100 meter, omdat Nesta Carter bij een hertest op het verboden middel methylhexanamine werd betrapt.

Het IOC betwist nu dat andere Jamaicanen ook naar verboden middelen hebben gegrepen. Het orgaan meldt maandag dat alle atleten bij wie lage hoeveelheden clenbuterol zijn aangetroffen als onschuldig worden gezien. Op namen wordt niet ingegaan.

Contador

Ook heeft het IOC contact opgenomen met het mondiale antidopingagentschap WADA, waarna werd besloten geen tuchtzaak te openen. Dat kwam mede omdat het WADA geen 'significant en blijvend patroon' kon ontdekken in de zaken.

Clenbuterol staat op de dopinglijst omdat het een anabole werking heeft. Alberto Contador werd in 2010 betrapt op gebruik van het middel, waarna hij voor twee jaar werd geschorst. Hij weet de positieve test aan het eten van vervuild vlees.