Noord-Korea is welkom op de Olympische Spelen van 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang, ondanks de toegenomen spanningen tussen beide landen door kernproeven van Noord-Korea. De regering van Zuid-Korea heeft dat maandag laten weten.

Beide landen zijn technisch gesproken nog altijd in oorlog. Noord-Koreanen hebben daardoor toestemming nodig van de Zuid-Koreaanse regering om naar het land te komen.

Voor de komende Winterspelen is dat geen probleem, zei een woordvoerder. "Er zijn geen sancties van kracht die verhinderen dat Noord-Koreaanse atleten kunnen meedoen aan sportevenementen in Zuid-Korea."

Op dit moment is een ijshockeyteam uit Noord-Korea in het buurland voor een internationaal toernooi. Het Zuid-Koreaanse vrouwenvoetbalteam speelt vrijdag in Noord-Korea een kwalificatiewedstrijd voor de Azië Cup.

Zo ziet het olympische park in Zuid-Korea er een jaar voor de Spelen uit
Zo ziet het olympische park in Zuid-Korea er een jaar voor de Spelen uit

Boycot

Noord-Korea is van plan mee te doen aan de Spelen in Pyeongchang. Voor de Winterspelen van 2014 in het Russische Sochi wisten overigens geen Noord-Koreaanse atleten zich te kwalificeren. Vier jaar eerder in Vancouver waren er twee deelnemers uit Noord-Korea actief.

In 1988 boycotte het land nog de Zomerspelen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Op de Spelen van Sydney in 2000 en Athene in 2004 liepen beide landen achter één vlag het stadion in bij de openingsceremonie. 

De Winterspelen in Pyeongchang beginnen volgend jaar op 9 februari.