Curling

Curlingmannen kijken uit naar 'fantastische ervaring' op WK in Canada

Met de jongste selectie van de twaalf deelnemende landen beginnen de Nederlandse curlingmannen zaterdag het WK in Edmonton met een wedstrijd tegen Duitsland. Oranje is er voor het eerst sinds 1994 bij en hoopt via goede prestaties in Canada serieus zicht te krijgen op deelname aan de Winterspelen van Pyeongchang.

"We kijken er enorm naar uit", meldt 'skip' Jaap van Dorp donderdag vanuit Edmonton. "Het wordt ongetwijfeld een fantastische ervaring in een groot stadion, vol met ruim vijftienduizend Canadese curlingfans."

"Maar we komen hier niet om alleen om deel te nemen. We willen het maximale uit iedere wedstrijd halen en dan kijken we hoe ver het ons brengt."

Op het WK zijn veel punten te verdienen voor de wereldranglijst. Van die lijst plaatsen de beste zeven zich voor de Spelen. De landen daar net onder hebben in december een olympisch kwalificatietoernooi in Tsjechië. Gastland Zuid-Korea is al zeker van deelname.

Reële kans

"We hebben een reële kans", meent bondscoach Shari Leibbrandt. Zij was zelf als aanvoerster (skip) actief op het vrouwen-WK van 2006. Haar ploeg bestaat naast Van Dorp (27 jaar) uit Wouter Gösgens (18), Laurens Hoekman (19), Carlo Glasbergen (26) en reserve Alexander Magan (23).

Nederland begint zaterdag (22.00 uur Nederlandse tijd) tegen Duitsland, zondag volgen duels met Japan en Noorwegen. Donderdag eindigt de groepsfase na elf wedstrijden.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie