Raymond van Barneveld heeft Michael van Gerwen donderdag een zeldzame nederlaag toegebracht. 'Barney' was in de Premier League Darts in Manchester met 7-5 te sterk voor zijn landgenoot, die wel de nieuwe lijstaanvoerder is. Jelle Klaasen is uitgeschakeld.

Van Gerwen had zijn koppositie te danken aan zijn 7-4 zege eerder op de avond op James Wade. De Nederlander staat na acht wedstrijden op twaalf punten.

Hij nam de eerste plaats over van Peter Wright, die één puntje minder heeft. 'Snakebite' was in Manchester niet opgewassen tegen Phil Taylor en verloor met 7-5.

Van Barneveld zorgde daarna voor de stunt van de avond door een einde te maken aan de recordreeks van maar liefst 44 ongeslagen tv-wedstrijden van Van Gerwen.

Bijna ninedarter

De nummer één van de wereld werd in de openingsfase overklast door Van Barneveld en kreeg in de derde leg zelfs bijna een negendarter om zijn oren.

Pas bij een 3-0 achterstand kwam de titelverdediger eindelijk op het scorebord en daarna ging het razendsnel. Al na zeven legs stond Van Gerwen aan de goede kant van de score: 4-3.

De twee volgende legs gingen echter weer naar 'Barney' en ook daarna liet de veteraan zijn rivaal niet meer op adem komen. De 49-jarige Hagenaar klaarde de klus in de twaalfde game en staat nu met tien punten op de derde plaats in de stand.

Klaasen

Voor Klaasen zit de Premier League er na volgende week op. Door een 7-5 nederlaag tegen Adrian Lewis kan hij niet meer ontsnappen aan een plaats bij de onderste twee.

Ook voor Kim Huybrechts viel het doek. De Belg ging met 7-2 kansloos onderuit tegen Gary Anderson en heeft net als de met een polsblessure kwakkelende Klaasen na acht wedstrijden pas drie puntjes verzameld.

Na volgende week vallen de twee laagst geklasseerde spelers definitief af na 'Judgement Day' in Cardiff, maar door de nederlagen van Huybrechts en Klaasen is de spanning onderin nu al verdwenen.