Honkbal

Meulens kijkt na uitschakeling al uit naar volgende WBC over vier jaar

Met opgeheven hoofd hebben de Nederlandse honkballers dinsdag afscheid genomen van de World Baseball Classic. Bondscoach Hensley Meulens keek na de 4-3 nederlaag in de halve finale tegen Puerto Rico zelfs al vooruit naar de volgende editie over vier jaar.

"We hebben geleerd dat we een team hebben dat dit niveau aan kan. Over vier jaar zijn we terug", zegt Meulens op de website van de honkbalbond. "Het is altijd vervelend om een wedstrijd te verliezen als je kansen hebt gehad."

Andrelton Simmons en Jurickson Profar lieten zich in Los Angeles in de eerste inning wel heel makkelijk uittikken. "Dat waren mentale fouten", zei Meulens. "Het was onacceptabel dat Profar zo een honkslag vierde."

De 24-jarige Profar, die in de Major League voor Texas Rangers speelt, wist de bal in zijn eerste slagbeurt direct te raken. Hij vierde dat uitbundig, maar vergat zijn voet op het honk te zetten en werd na een aangooi van de scherpe catcher Yadier Molina uitgetikt.

Even later sloeg Wladimir Balentien met een homerun twee punten binnen, maar dat hadden er vier kunnen zijn als Profar en Simmons - die tussen het tweede en derde honk werd uitgetikt - scherper waren geweest. "Die punten hadden het verschil tussen winnen en verliezen kunnen betekenen", weet Meulens.

Afspraak

Opvallend was dat 'closer' Kenley Jansen al na negen ballen weer van de heuvel verdween. De pitcher van LA Dodgers schakelde in de negende inning met zijn keiharde worpen in hoog tempo drie Puerto Ricanen uit, maar daar bleef het bij. "De afspraak met de Dodgers was dat hij één inning zou gooien", verklaarde Meulens.

In de tiebreak, met direct de eerste twee honken bezet, wist Oranje niet te scoren. Puerto Rico deed dat wel na een opofferingsslag, die weliswaar door Profar werd gevangen, maar daarna niet snel en secuur genoeg naar de plaat werd gegooid.

"Ik reken mezelf deze nederlaag aan, ik speelde niet goed genoeg", zei Profar tegen Amerikaanse journalisten.

Van den Hurk

Pitcher Rick van den Hurk hield een zware kater over aan de nederlaag. De startende werper kreeg in de eerste twee innings twee homeruns om zijn oren.

"In zulke wedstrijden telt iedere bal. Eén foutje wordt op dit niveau genadeloos afgestraft", aldus Van den Hurk.

De Brabander begon naar eigen zeggen met een goed gevoel aan de wedstrijd in het stadion van LA Dodgers. "Maar met twee slag op het bord gooide ik een curveball die ik liet hangen in de slagzone. Die werd gelijk over de muur geslagen."

"Dat had nooit mogen gebeuren", beseft Van den Hurk, die in de tweede inning nog een homerun tegen kreeg en daarna al van de heuvel werd gehaald. "Ik hoopte de hele wedstrijd te blijven staan, maar in zo'n play-offduel heb je niet de ruimte om foutjes even snel recht te zetten."

Jansen

Vanuit de dug-out zag Van den Hurk hoe de andere Nederlandse pitchers de Puerto Ricanen wel in bedwang hielden. Met als hoogtepunt de negende inning van Jansen.

"Die jongen heeft een geweldige arm. Het lijkt allemaal zo makkelijk te gaan bij hem, maar wij als pitchers weten als geen ander hoe het echt is. Het was genieten om hem aan het werk te zien."

"We hebben een geweldige wedstrijd gespeeld en een geweldig toernooi gedraaid. Enorm teleurstellend dat het net niet onze kant op is gevallen."

Tip de redactie