Baanwielrenster Elis Ligtlee maakt zaterdag tijdens een internationaal sprint- en keirintoernooi in Alkmaar haar rentree op de piste.

De wedstrijden gelden als een kwalificatiemoment voor de WK baanwielrennen in Hongkong. Olympisch kampioene Ligtlee komt uit op de onderdelen keirin, sprint en teamsprint.

"Fijn om na een lange tijd weer een wedstrijd te fietsen'', twitterde de 22-jarige Eerbeekse, die al in Rio knieklachten had die haar na de Spelen tot een lange rustperiode dwongen.

Ligtlee hoopte eerder al een comeback te maken; eerst bij wereldbekerwedstrijden in Apeldoorn, eind december op de NK. Beide keren bleek ze nog niet fit genoeg. Na een trainingsstage in Portugal wil ze nu alsnog proberen deelname aan de WK af te dwingen.

Bos

Bij de mannen zijn alle toppers present, onder wie Matthijs Büchli, winnaar van olympisch zilver op keirin, en oud-wereldkampioen sprint Theo Bos.

Bos, die zich de komende jaren op de baan richt voor zijn nieuwe ploeg BEAT Cycling, trainde de afgelopen dagen al in Alkmaar.

"Er is natuurlijk best wel wat concurrentie in de ploeg maar ik voel me heel goed nu. Dit weekend moet het er allemaal uitkomen en moet ik een goed niveau laten zien'', meldde Bos op de website van de Alkmaarse piste. "Het is heel prettig trainen hier, dit voelt als terugkomen op het oude nest.''