Olympisch kampioen Eliud Kipchoge, Leslisa Desisa en Zersenay Tadese hebben het Formule 1-circuit van Monza uitgekozen voor hun poging om voor de eerste keer in de geschiedenis de marathon in minder dan twee uur af te leggen.

Dat kondigde de organisatie dinsdag aan, zonder een datum aan de bijzondere recordpoging te plakken.

De Keniaan Kipchoge, de Ethiopiër Desisa en de Eritreeër Tadese zullen zeventien ronden afleggen op een 2,4 kilometer lang traject op het circuit nabij Milaan.

Het huidige wereldrecord is in handen van Dennis Kimetto uit Kenia, die in 2014 in Berlijn eindigde in 2 uur, 2 minuten en 57 seconden.

Tot nog toe gingen wetenschappers ervan uit dat atleten pas in 2075 in staat zouden zijn om de klassieke afstand van 42.195 kilometer onder de twee uur te lopen.

Wetenschappers

Kipchoge werkt bij zijn recordpoging samen met Nike, dat de race al twee jaar lang met een groep van twintig wetenschappers in het hoofdkwartier in Beaverton in de staat Oregon aan het voorbereiden is.

"In mijn hoofd ben ik maar met één ding bezig en dat is die tijd van onder de twee uur. Ik zal in mei een poging wagen", liet de 32-jarige Keniaan twee maanden geleden al weten.

Hij verdedigt in april niet zijn titel bij de marathon van Londen en ook de WK in augustus in de Britse hoofdstad laat hij aan zich voorbij gaan.

Het persoonlijk record van Kipchoge staat op 2.03,05.