Raymond van Barneveld wil zijn gezin voortaan boven het darts laten prevaleren. De 49-jarige darter schrijft dat maandag in een Facebook-bericht waarin hij reageert op een mysterieus Facebook-bericht van hem een dag eerder.

"Al dertig jaar komt darts op plek één, twee en drie in mijn leven", schrijft Van Barneveld maandag. "Daarna komen pas famillie, vrienden en etcetera. Vanaf nu wil ik meer genieten en mijn gezin, familie en vrienden bovenaan zetten."

De Hagenaar benadrukt dat dat niet betekent dat hij gaat stoppen. In zijn bericht van een dag eerder, na zijn uitschakeling in de kwartfinales van de UK Open door de latere winnaar Peter Wright, leek hij wel te zinspelen op het einde van zijn loopbaan. 

"Vanaf vandaag wordt het tijd om lekker te gaan leven en het darts te laten zijn voor wat het is", schreef Van Barneveld zondag. De vijfvoudig wereldkampioen wil echter alleen zijn levenstijl aanpassen. "Natuurlijk zal ik alles doen om titels te winnen maar de opofferingen zijn soms te groot en dan is het gat te diep waar ik mezelf in laat vallen. Er moet meer balans komen", aldus Van Barneveld maandag.

Opofferingen

'Barney' geeft aan dat de sport op mentaal gebied veel van hem vraagt. "Ik dart niet om erbij te horen, maar ik speel om te winnen. Natuurlijk realiseer ik me ook dat dit niet altijd kan, maar soms wordt het je gewoon te veel. Dan denk ik wel eens 'laat het toch, maak je niet zo druk'."

"Er moet meer balans komen", beseft Van Barneveld. "Dat ga ik proberen voor mezelf op een rijtje te krijgen. Met de steun van de mensen om mij heen en mijn trouwe fans hoop ik dit te kunnen bewerkstelligen."

Van Barneveld lijkt daar ook meer tijd voor te hebben. Buiten de wedstrijden in de Premier League, die donderdag verder gaat met speelronde 6 in Glasgow, staan er deze maanden geen belangrijke toernooien op het programma.