Liemarvin Bonevacia heeft Nederland zaterdag de eerste medaille bezorgd bij de EK indoor in Belgrado. De 27-jarige atleet pakte brons op de 400 meter.

Voor Bonevacia, die geboren werd op Curaçao, is het zijn tweede medaille op een groot kampioenschap. Hij won vorig jaar in Amsterdam eveneens het brons op de 400 meter bij de EK in de buitenlucht.

In de Servische hoofdstad liep Bonevacia zaterdagavond een sterke finale, waarin hij zich niet liet wegduwen door zijn rivalen. Hij vocht zich naar een positie voorin en wist die vast te houden tot aan de finish. Hij dook ruim onder de vorige nationale recordtijd van Bram Peters uit 2014 (46,71).

Toch was Pavel Maslak onnavolgbaar voor Bonevacia. De Tsjech pakte in 45,77 zijn derde gouden plak op rij op de 400 meter. De Pool Rafal Omelko ging op het laatste stuk naar de meet Bonevacia nog voorbij en greep in 46,08 het zilver.

Dat Bonevacia brons pakte in Belgrado is best opmerkelijk, omdat hij geen liefhebber is van indooratletiek. "Ik ben er een beetje bang voor. Ik wilde het eigenlijk skippen, ik loop nooit zo goed", zei hij na zijn bronzen race tegen de NOS.

"Mijn coach heeft op me ingesproken. Ik heb alles op alles gezet om mezelf te bewijzen dat ik het kan. Supergaaf dit. Als ik op een toernooi ben, sta ik er om alles te geven. Maslák heeft indoor betere tijden staan, maar ik moet bewijzen dat ik een man ben. Ik ben iets te hard gestart, daardoor heb ik zilver verloren. Maar ik heb wel brons. Met een record."

Kupers

Zondag, op de laatste dag van de EK, heeft Nederland weer kans op een medaille. Thijmen Kupers, zesvoudig Nederlands kampioen, plaatste zich zaterdag namelijk voor de finale van de 800 meter.

Kupers liep in zijn reeks uit de halve finales naar de derde plaats, voldoende voor een optreden in de eindstrijd. Bij de vorige EK indoor in Praag pakte hij het brons.

De 25-jarige Achterhoeker plaatste na twee ronden een goede demarrage en nam afstand van zijn concurrenten, maar op de laatste honderd meter werd hij nog voorbijgestreefd door de Spanjaard Álvaro de Arriba en de Poolse titelfavoriet Adam Kszczot. De Arriba won in 1.48,36, Kszczot liep 1.48,53 en Kupers klokte 1.48,69.

Verstegen

Bij de vrouwen staat er geen Nederlandse in de finale van de 800 meter, omdat Sanne Verstegen nipt tekort kwam. De Nederlands kampioene eindigde in haar halve finale als vierde, terwijl een plek bij de eerste drie vereist was voor een finaleplek.

De 31-jarige Verstegen liep een redelijke race waarin ze tot in de laatste meters zicht had op de derde plaats. Vlak voor de finish kwam de Deense Stina Troest haar nog voorbij.

De Castricumse finishte in 2.03,06, acht honderdsten achter Troest (2.02,98).