Nadine Broersen staat vrijdag na drie onderdelen op de vijfde plaats in het klassement van de vijfkamp. Medaillekandidate Maureen Koster bereikte overtuigend de finale op de 3000 meter, terwijl Nadine Visser indruk maakte op de 60 meter horden.

Broersen werd op de 60 meter horden, het eerste onderdeel van de vijfkamp, vierde in 8,42. Daarmee bleef ze maar elf honderdsten boven haar persoonlijk record. Bij het hoogspringen, haar beste onderdeel, eindigde de 26-jarige Nederlandse als achtste met 1.81 meter en bij het kogelstoten (14,59 meter) was de derde plaats haar deel.

Nafissatou Thiam, de olympisch kampioene op de zevenkamp, was op alle drie de onderdelen de beste en de Belgische heeft met 3141 punten al een straatlengte voorsprong op de concurrentie. Ivona Dadic uit Oostenrijk staat tweede met 2884 punten, Broersen heeft er 2859. Haar achterstand op het podium is slechts veertien punten.

De wereldkampioene op de vijfkamp van 2014 is de enige Nederlandse deelneemster op de meerkamp in Belgrado. Anouk Vetter, de Europees kampioene op de zevenkamp (outdoor), meldde zich af met een lichte blessure. Visser besloot zich volledig te richten op de 60 meter horden.

Broersen kende een bewogen zomer, waarin ze uitviel op de zevenkamp bij de EK outdoor in Amsterdam en vlak voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro met haar trainer brak. In Rio eindigde ze als dertiende op de zevenkamp. Met haar nieuwe coach Pelle Rietveld hoopt ze nieuwe successen te behalen.

De vijfkamp wordt later op vrijdag afgesloten met het verspringen en de 800 meter.

3000 meter

Koster nam geen risico's in haar serie op de 3000 meter. De winnaar van het brons op deze afstand twee jaar geleden in Praag nam de kop met nog 1000 meter te gaan en stond die niet meer af.

Koster won haar heat in 8.57,52 en mag zich daardoor op gaan maken voor de finale op zondag.

Visser liep in de series van de 60 meter horden een nieuw persoonlijk record: 7,92. De 22-jarige Nederlandse zette daarmee de tweede tijd van de middag neer. Sharona Bakker (8,13) plaatste zich als elfde voor de halve finales.

Visser bleef met haar nieuwe toptijd maar drie honderdsten boven het belegen Nederlands record van Marjan Olyslager, die in 1989 naar 7,89 snelde.

400 meter

Lisanne de Witte eindigde in haar serie op de 400 meter als tweede, waardoor ze zich rechtstreeks plaatste voor de halve finales.

De 24-jarige Nederlandse noteerde 53,61, waarmee ze alleen de Tsjechische Zuzana Hejnova voor zich hoefde te dulden. De regerend wereldkampioene op de 400 meter horden had 53,26 seconden nodig voor de 400 meter. De Witte was maar vier honderdsten sneller dan de Duitse nummer drie Lara Hoffmann.

De eveneens 24-jarige Madiea Ghafoor eindigde als derde in haar serie in 53,85. De Amsterdamse ging als een van de zes beste tijdsnelsten naar de halve finales. De Witte had overall de achtste tijd, Ghafoor de dertiende.

Bonevacia

Ook bij de mannen was er Nederlands succes in de series van de 400 meter. Liemarvin Bonevacia bereikte overtuigend de halve finales door in 46,91 zijn heat te winnen, in totaal de derde tijd van de ochtend.

Debutant Tony van Diepen en Terrence Agard redden het niet. De 21-jarige Van Diepen werd vijfde en laatste in zijn serie in 48,57, terwijl Agard, die in 2015 zijn nek brak bij een auto-ongeluk, na vijftig meter geblesseerd uitviel.

Boekelman

Melissa Boekelman wist zich niet te plaatsen voor de finale bij het kogelstoten. De 27-jarige Zuid-Hollandse kwam tot een poging van 17,19 meter, wat niet genoeg was om zich bij de beste acht te scharen.

Thijmen Kupers kende wel een goede start van zijn EK. De winnaar van brons bij de EK indoor van twee jaar geleden liep naar de tweede tijd in zijn serie op de 800 meter en plaatste zich zo rechtstreeks voor de halve finales.

Bij de vrouwen kwalificeerde Sanne Verstegen zich met 2.03,55 als eerste tijdsnelste en als vijfde overall voor de halve eindstrijd van de 800 meter.