Michael Phelps denkt dat hij nooit tegen een compleet schoon deelnemersveld heeft gezwommen op de Olympische Spelen. Dat zei de 23-voudig olympisch kampioen in de nacht van dinsdag op woensdag in Washington tegen een comité van het Huis van Afgevaardigden dat dopingcontroles onderzoekt.

"Gedurende mijn hele carrière heb ik enkele zwemmers verdacht van valsspelen", verklaarde de oud-zwemmer, meldt Baltimore Sun. "In sommige gevallen bleken deze verdenkingen terecht."

"Gezien alle dopingtesten die ik en anderen hebben moeten ondergaan, vind ik het moeilijk om te begrijpen. Ik kan niet beschrijven hoe frustrerend het is om andere atleten onrealistische tijden te zien zwemmen, als je weet hoe hard ik ervoor heb moeten werken."

Met het afleggen van zijn verklaring hoopt Phelps de strijd van antidopingbureaus te helpen. De Amerikaanse regering ondersteunt het wereldantidopingbureau WADA financieel. Het onderzoekscomité van het Huis van Afgevaardigden adviseert om nog meer geld aan het WADA te geven voor beter onderzoek.

Na de Spelen van afgelopen zomer in Rio de Janeiro beëindigde Phelps (31) zijn indrukwekkende carrière.

De Amerikaan verkondigde een grote rol te willen spelen in de strijd tegen dopinggebruik. Zijn verklaring bij het Huis van Afgevaardigden is zijn eerste stap op dat gebied.