Atletiekcoach Alberto Salazar ontkent dat hij de dopingregels heeft overtreden door zijn atleten een aminozuur toe te dienen via een infuus op zijn trainingscentrum in het Amerikaanse Oregon.

"Ik geloof in een schone sport en verstrek geen verboden supplementen", citeert de BBC maandag uit een verklaring van de coach van Sifan Hassan.

"Ik zal nooit doping toestaan en mijn methodes voldoen aan de regels van het mondiale antidopingbureau WADA", vervolgt Salazar, die naast Hassan onder meer meervoudig wereld- en olympisch kampioen Mo Farah traint.

Salazar raakte afgelopen weekeinde in opspraak door de Sunday Times, die lekte uit een onderzoeksrapport van het Amerikaanse antidopingbureau USADA uit maart 2016. Daarin komt naar voren dat Salazar "onaanvaardbare gezondheidsrisico's" heeft genomen met zijn atleten.

Het aminozuur L-carnitine is niet verboden, maar de wijze waarop Salazar het met een infuus toediende wel. Bovendien zou hij medicijnen hebben voorgeschreven waar geen medische noodzaak voor was.

Onaanvaardbare risico's

Het USADA-rapport schrijft verder dat Salazar de regels voor medicijnvoorschriften heeft verbroken door Farah over te halen potentieel gevaarlijke doses vitamine D te nemen. Zijn Britse artsen voorkwamen dat echter.

"L-carnitine is overal verkrijgbaar en een wettelijk toegestaan voedingssupplement", verklaart Salazar. "Het is ook niet verboden door WADA en ik heb vooraf USADA geïnformeerd dat ik het zou gaan gebruiken."

"Ik werk al jaren vrijwillig mee met USADA. Het lekken van informatie en het uiten van valse beschuldigingen in de pers is verontrustend en op deze manier is een eerlijk proces niet mogelijk'', aldus Salazar, die al in juni 2015 onder vuur kwam door een documentaire van de BBC, waarin de trainer werd beschuldigd van experimenten met testosteron.