Het Amerikaanse antidopingbureau USADA heeft zondag bevestigd dat er een onderzoek gaande is naar de Amerikaanse atletiekcoach Alberto Salazar, die mogelijk de antidopingregels heeft overtreden.

Het onderzoek ligt in handen bij een staatsinstantie die vergunningen afgeeft om medicijnen voor te schrijven, aldus een woordvoerder.

Zaterdag meldde de Britse krant The Sunday Times al dat USADA een onderzoek was gestart naar Salazar.

Salazar leidt een trainingscentrum van Nike in het Amerikaanse Oregon en is de trainer van de Britse meervoudig olympisch- en wereldkampioen 5000 en 10.000 meter Mo Farah. De Nederlandse toploopster Sifan Hassan traint sinds december ook bij Salazar in Oregon.

Farah liet in een reactie op Facebook weten diep teleurgesteld te zijn over de beschuldigingen van de Sunday Times, die hem naar eigen zeggen openlijk in verband heeft gebracht met de zaak. "Het is zo oneerlijk om mij te beschuldigen als ik niets fout heb gedaan."

"Het is volledig terecht dat iemand die de regels overtreedt, gestraft moet worden. Maar dat moet in een echt proces gebeuren. Dus als Usada of een ander antidopingagentschap bewijs heeft voor overtredingen dan moeten ze dat openbaren en actie ondernemen, in plaats van de media te laten oordelen."

"De zaak loopt nog. Het betreft de zorg die een arts heeft gegeven aan atleten van het Nike Oregon Project. We benadrukken dat de coaches en atleten allemaal onschuldig zijn zolang niet vaststaat dat de antidopingregels zijn overtreden", aldus een woordvoerder van USADA.

Gezondheidsrisico's

De Britse krant lekte zaterdag uit het rapport van USADA, dat dateert van maart 2016, waaruit naar voren komt dat Salazar "onaanvaardbare gezondheidsrisico's" heeft genomen met zijn atleten.

Zo zou hij het weliswaar niet verboden aminozuur L-carnitine via een verboden wijze met infuus hebben toegediend en medicijnen hebben voorgeschreven waar geen medische noodzaak voor was.