Hongarije is niet langer in de race om de Olympische Spelen van 2024 te organiseren. Een woordvoerder van de Hongaarse regering bevestigde woensdagavond dat de kandidatuur wordt ingetrokken.

Het besluit is genomen na topberaad tussen premier Viktor Orban, burgemeester Istvan Tarlos van Boedapest en een delegatie van het Hongaarse Olympisch Comité.

Het Internationaal Olympisch Comité maakt halverwege september bekend welk land de Zomerspelen van 2024 mag organiseren. Alleen Los Angeles en Parijs zijn nog over als kandidaatsteden. 

Het afhaken van Hongarije komt niet als een grote verrassing. Lang niet alle Hongaren waren enthousiast over de kandidaatstelling van Boedapest, dat als outsider werd gezien in het proces.

Referendum

De politieke beweging Momentum liet onlangs weten dat er meer dan 200.000 handtekeningen waren ingezameld voor een petitie tegen de Olympische Spelen in Hongarije.

Dat aantal was voldoende om een referendum te houden. Burgemeester Tarlos liet daarop weten dat hij serieus overwoog om Boedapest terug te trekken. Dat is nu definitief gebeurd. 

De Olympische Spelen van 2020 worden in Tokio gehouden.