Magic Johnson is twee weken nadat hij werd aangesteld als adviseur gepromoveerd naar de functie van 'president of basketball operations' bij Los Angeles Lakers.

De NBA-legende is de opvolger van Jim Buss, die dinsdag werd ontslagen door zijn eigen zus Jeanie Buss. De baas van de Lakers nam ook afscheid van technisch directeur Mitch Kupchak.

Johnson keerde begin februari terug in Los Angeles, waar hij tussen 1979 en 1996 als point guard furore maakte. De 57-jarige Amerikaan vierde vijf kampioenschappen en werd drie keer uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de NBA.

Jeanie Buss stelde de clubicoon destijds aan als persoonlijke adviseur en schuift hem nu al door naar een belangrijke functie. "Vandaag heb ik een aantal beslissingen genomen die ons weer naar het niveau moeten brengen dat de fans terecht van ons verwachten", zegt ze in een verklaring op de website van de Lakers.

"Met onmiddellijke ingang is Magic Johnson verantwoordelijk voor alle technische zaken en zal hij direct aan mij rapporteren. We hopen op korte termijn ook een nieuwe technisch directeur te presenteren."

Droom

Voor Johnson komt er een droom uit. "Sinds 1979 maak ik deel uit van de Lakers-familie en ik hou hartstochtelijk van deze organisatie. Ik doe er alles aan om een winnende cultuur te kweken, zowel op als buiten het veld."

"We hebben een uitstekende coach, Luke Walton, en goede jonge spelers. We zullen onophoudelijk werken om Los Angeles Lakers weer het NBA-kampioenschap te bezorgen."

De laatste titel voor de Lakers, zestienvoudig kampioen, dateert van 2010. Nadat in de afgelopen drie jaar de play-offs niet werden bereikt, bezet de ploeg uit Californië momenteel de voorlaatste plek in de Western Conference.