Skiën

Halve Nederlander Hirscher pakt eerste WK-goud op reuzenslalom

Marcel Hirscher is vrijdag bij de WK skiën in het Zwitserse Sankt Moritz voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen geworden op de reuzenslalom.

De 27-jarige Oostenrijker, die een Nederlandse moeder heeft, was na twee runs 0,25 seconde sneller dan zijn landgenoot Roland Leitinger.

Het brons was voor de Noor Leif Kristian Haugen, die vijf honderdsten sneller was dan zijn landgenoot Henrik Kristoffersen. Hirscher was individueel al eens wereldkampioen op de combinatie en de slalom, maar nog nooit op de reuzenslalom.

Hirscher gold als de topfavoriet voor goud op de WK. Hij gaat in de wereldbekerstand aan de leiding met een voorsprong van 94 punten op de Fransman Alexis Pinturault. De Oostenrijker won de reuzenslaloms in Garmisch-Partenkirchen en Alta Badia en werd vier keer tweede.

Ligety

Regerend olympisch- en wereldkampioen Ted Ligety was er niet bij in Sankt Moritz. De Amerikaan, die bij de laatste drie WK's het goud pakte op de reuzenslalom, onderging half januari een operatie aan zijn linkerbeen en moest zijn seizoen voortijdig afbreken. Hij kampte met heftige zenuwpijn.

De Nederlander Maarten Meiners stond na de eerste run op de 25e plaats, maar hij viel uit in de tweede afdaling. Steffan Winkelhorst eindigde na twee runs als 41e op 9,20 seconde van Hirscher.

De tweede run werd een halfuur uitgesteld, omdat een overvliegend showvliegtuig een kabel raakte waardoor een camera van een meter of vijftig op de piste viel.

Lees meer over:
Tip de redactie