New England Patriots heeft zondagavond (lokale tijd) de 51e editie van de Super Bowl gewonnen in de eerste verlenging ooit tijdens een NFL-finale. De ploeg uit Foxborough was in een spannende eindstrijd met 34-28 te sterk voor Atlanta Falcons.

De hele wedstrijd in het Houston's NRG Stadium, dat plaats biedt aan 73.000 mensen, stond Atlanta Falcons van quarterback Matt Ryan voor. In het tweede kwart kwam de ploeg op voorsprong door drie touchdowns. Bij aanvang van de halftime show was de tussenstand 21-3.

In het derde kwart stonden de Falcons zelfs met 28-3 voor. De Patriots begonnen het laatste kwart met een achterstand van 28-9, maar in de laatste minuten dertien minuten wist de ploeg uit Foxbrough negentien punten te maken waardoor het gelijk stond. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de NFL was een verlenging nodig tijdens een Super Bowl.

New England Patriots trapten de historische verlenging af en wisten door middel van een touchdown van James White de score op 28-34 te zetten en daarmee was de wedstrijd meteen over. Het is de vijfde keer dat de ploeg de Super Bowl wint.

Record

Voor Tom Brady, quarterback van de Patriots, had de zege een speciaal tintje. Hij evenaarde het record van Charles Haley, tot zondag de enige speler die de finale van de NFL vijf keer won. De 39-jarige Brady is één van de beste spelers in de NFL en werd na de finale uitgeroepen tot meest waardevolle speler.

Atlanta Falcons had bij winst een primeur beleefd. De ploeg uit Atlanta speelt al sinds 1966 in de NFL, maar stond pas één keer eerder in de Super Bowl. Achttien jaar geleden was Denver Broncos, met de Nederlander Harald Hasselbach in de gelederen, met 34-19 te sterk.

Met gemiddeld 33,8 punten per wedstrijd waren de Falcons met hoofdcoach Dan Quinn met afstand het meest productief in het reguliere seizoen.

Lady Gaga

Lady Gaga, die vorig jaar nog het volkslied zong, mocht dit jaar de prestigieuze halftime-show invullen. Veel bekende zangers, onder wie Michael Jackson, Paul McCartney, Bruno Mars en Beyoncé gingen haar voor.

Lady Gaga treedt op tijdens halftime show Super Bowl
Lady Gaga treedt op tijdens halftime show Super Bowl

De 30-jarige Gaga gaf een spectaculaire show waarin ze haar grote hits als medley voorbij liet komen, zoals PokerfacePaparazziTelephoneBad Romance en Born This Way. Ze kwam vanuit het dak het veld op. Gaga speelde ook materiaal van haar nieuwste album Joanne. In tegenstelling tot andere halftime shows nodigde ze geen gastartiesten uit.

President Trump, die eerder op de avond zei te juichen voor de Patriots, feliciteerde de ploeg op Twitter. "Wat een geweldige comeback. Tom Brady, Bob Kraft en Coach B zijn echte winnaars. Wow!", schreef hij.

Show

De 92-jarige voormalig president George H.W. Bush was eregast bij de Super Bowl en mocht de toss doen. Countryzanger Luke Bryan zong voorafgaand aan de wedstrijd het Amerikaanse volkslied The Star-Spangled Banner.

Bij het evenement waren veel bekende Amerikanen aanwezig, onder wie Fergie, Usher, Snoop Dogg, Cee-Lo Green en Busta Rhymes. Ook vice-president Mike Pence zat tussen het publiek in Houston.

De Super Bowl is een van de grootste televisie-evenementen in de Verenigde Staten. Het spektakel werd vorig jaar rechtstreeks uitgezonden in meer dan 170 landen. Bedrijven betalen miljoenen dollars om hun, vaak bijzondere, commercials uit te zenden bij de Super Bowl. Het evenement levert naar verluidt 350 miljoen dollar op voor de lokale economie.