Magic Johnson heeft weer een rol gekregen bij Los Angeles Lakers. De 57-jarige clubicoon gaat eigenaar Jeanie Buss adviseren.

"Iedereen kent mijn liefde voor de Lakers", aldus Johnson in een verklaring. "Ik heb door de jaren heen managementfuncties bij andere NBA-clubs overwogen, maar mijn toewijding aan Los Angeles maken de Lakers mijn eerste en enige keuze."

"Ik zal er alles aan doen om de Lakers terug te laten keren naar hun rechtmatige plek bij de topclubs in de NBA."

Johnson geldt als een van de beste basketballers aller tijden. De voormalig point guard won tussen 1979 en 1991 vijf keer de NBA-titel met de Lakers, de enige club waarvoor hij ooit uitkwam.

Hij was drie keer de meest waardevolle speler van de Amerikaanse basketbalcompetitie en twaalf keer een All Star.

Johnson had na zijn spelerscarrière vaker een rol bij de Lakers. Zo was hij tot 2011 voor een klein deel eigenaar van het team en tot vorig jaar juni erevoorzitter.

Kampioen

De Lakers zijn met zestien titels een van de meest succesvolle NBA-ploegen, maar het laatste kampioenschap van de ploeg uit Los Angeles dateert van 2010.

In de afgelopen drie seizoenen haalden de Lakers niet eens de play-offs. Vorig seizoen was met slechts zeventien zeges tegenover 65 nederlagen het slechtste uit de clubgeschiedenis.

Deze jaargang begon de ploeg van de nieuwe coach Luke Walton aardig, maar de Lakers staan inmiddels voorlaatste in de Western Conference met zeventien zeges en 35 nederlagen.