Phil Taylor ziet in Michael van Gerwen zijn opvolger als ambassadeur van de dartsport. De zestienvoudig wereldkampioen is bezig aan zijn afscheidstournee.

"Ik heb dertig jaar aan de top gestaan", zegt de 56-jarige Taylor dinsdag in de Süddeutsche Zeitung. "Van Gerwen zal nu die rol gaan overnemen en de nieuwe dartsambassadeur worden."

De 27-jarige Nederlander werd begin dit jaar voor de tweede keer wereldkampioen. In 2016 boekte hij een recordaantal van 26 toernooizeges.

Taylor en Van Gerwen komen donderdag in actie tijdens de eerste speelronde van de Premier League. De Nederlander speelt in Newcastle tegen de mondiale nummer twee Gary Anderson uit Schotland. Taylor staat tegenover zijn landgenoot Dave Chisnall.

Vlinders

"Ik kan nu meer van het darten genieten", zegt Taylor. "Ik heb er zin in en voel vlinders in mijn buik die ik nooit eerder gevoeld heb."

De Engelsman stopt na het WK in december. "Ik verheug me op de komende maanden. Het valt me na dertig jaar steeds zwaarder om me te motiveren en constant te oefenen."