Mo Farah mag vanuit zijn trainingskamp in Ethiopië gewoon naar de Verenigde Staten reizen. Het ministerie van Buitenlands Zaken in Washington heeft hem die verzekering gegeven.

De maatregel van de Amerikaanse president Donald Trump om onder anderen mensen uit Somalië geen toegang te verschaffen tot de Verenigde Staten, is niet van toepassing op de viervoudig olympisch kampioen.

Farah werd geboren in Somalië maar heeft de Engelse nationaliteit. De atleet schreef zondag op Facebook vol ontzetting over de maatregel van Trump.

"Het is heel zorgwekkend dat ik aan mijn kinderen moet vertellen dat papa straks misschien niet thuiskomt door een regel die gebaseerd is op onwetendheid en vooroordelen", schreef Farah.

"Op 1 januari van dit jaar werd ik nog geridderd door de koningin van het Verenigd Koninkrijk. 26 dagen later lijkt het erop dat president Trump van mij een vreemdeling heeft gemaakt."

Opgelucht

Farah woonde de afgelopen zes jaar in de Verenigde Staten met zijn gezin. "Ik heb mijn vier kinderen opgevoed in de plaats die ze als hun thuis zien. En nu wordt ons verteld dat we niet welkom meer zijn."

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zocht uit hoe het zat en berichtte Farah maandag dat hij wel naar de VS mag. De olympisch kampioen op de 5 en 10 kilometer reageerde volgens zijn woordvoerder opgelucht.