Wesley So heeft zondag de Tata Steel Chess in Wijk aan Zee op zijn naam geschreven. De Amerikaanse schaker is de opvolger van Magnus Carlsen.

De 23-jarige So, geboren op de Filipijnen, won zondag in de dertiende en laatste ronde van Ian Nepomniachtchi uit Rusland en stelde daarmee de eindzege veilig.

So eindigde daardoor op negen punten en is niet meer in te halen door zijn concurrenten. In totaal won So vijf partijen en speelde acht keer remise, onder anderen tegen Carlsen en de Nederlandse troef Anish Giri. De Amerikaan verloor geen enkele partij. Carlsen uit op acht punten na een remise met de Rus Sergey Karjakin.

De Noor kent de Rus goed, want Carlsen en Karjakin speelden eind vorig jaar in een tweekamp om de wereldtitel.

Timman

Voor So is het zijn eerste eindzege ooit in Wijk aan Zee. De 26-jarige Carlsen was in 2016, 2015 en in 2013 de beste. In 2014 en in 2012 won de Armeniër Levon Aronian. De laatste Nederlandse eindzege was in 1985, toen Jan Timman de won.

Voor So was zijn eindzege extra bijzonder omdat hij Carlsen achter zicht liet. "Het is geweldig om dit toernooi te winnen. Het was een van mijn doelen voor dit jaar en het schept veel voldoening omdat de beste schaker van de wereld erbij was", zei So na afloop

Zijn laatste partij, tegen Nepomniachtchi, was snel voorbij. Na 28 zettten gaf de Rus zich met de witte stukken gewonnen. ''Hij dwong me min of meer snel toe te slaan, terwijl ik hem ken als een echte vechter. Het was een hele opluchting dat ik door de zege zeker was van de eindzege en niet hoefde vrezen voor een tiebreak."

Van Wely

Door zijn zege in Wijk aan Zee stijgt So naar de derde plaats op de wereldranglijst. Hij is inmiddels 56 partijen op rij ongeslagen.

Giri en Loek van Wely, de tweede Nederlandse deelnemer bij de elite in Wijk aan Zee, speelden dit jaar geen rol van betekenis. Giri speelde zondag voor de elfde keer remise, dit keer tegen de Oekraïner Pavel Eljanov. Van Wely eindigde als veertiende en laatste, ook al won hij zondag van de Indiër Pentala Harikrishna.