De Amerikaan Wesley So is dicht bij de titel bij de Tata Steel Chess in Wijk aan Zee. De 23-jarige schaker, geboren op de Filipijnen, consolideerde zaterdag in de twaalfde en voorlaatste ronde zijn leidende positie.

Met de witte stukken wist hij een aanval van nummer twee Yi Wei uit China af te slaan. Na de 32e zet was remise een feit. Daardoor kwam So op acht punten. De 17-jarige Yi Wei staat op 7,5 punten.

Wereldkampioen en titelverdediger Magnus Carlsen maakt ook nog kans op de eindzege. De Noor versloeg met zwart na zestig zetten Pavel Eljanov uit Oekraïne. Daarmee kwam hij eveneens op 7,5 punten.

Ook Levon Aronian staat na twaalf partijen op 7,5 punten. De Armeniër won zaterdag van Loek van Wely, die met 2,5 punten hekkensluiter bleef. Anish Giri remiseerde met Baskaran Adhiban uit India en staat met zes punten in de middenmoot.

So sluit het toernooi zondag af tegen de Rus Ian Nepomniachtchi, die vijf punten heeft. Carlsen speelt in zijn laatste partij met wit tegen de Rus Sergey Karjakin, die hij eind november in een tweekamp op de wereldtitel versloeg.