De pas 17-jarige Chinees Yi Wei heeft zich vrijdag aangediend als belangrijkste rivaal voor Wesley So op het internationale schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

De jonge schaker rekende in de elfde ronde van Tata Steel Chess af met de Rus Sergei Karjakin, die een paar weken terug nog bijna Magnus Carlsen onttroonde als wereldkampioen.

Yi Wei klom dankzij zijn vierde overwinning van het toernooi naar de tweede plaats in het klassement, op een half punt van So.

De Amerikaan kwam al snel remise overeen met Dmitri Andrejkin uit Rusland. So gaat na elf rondes aan de leiding met 7,5 punt, maar weet dat zaterdag tijdens de voorlaatste speelronde zijn koppositie op het spel staat in een rechtstreeks duel met Yi Wei.

De Noorse titelverdediger Carlsen kwam niet verder dan remise tegen de Indiër Baskaran Adhiban, Anish Giri deelde het punt met Pentala Harikrishna, ook uit India.

Carlsen heeft net als de Armeniër Levon Aronian en Pavel Eljanov uit Oekraïne 1 punt achterstand op So en lijkt titelprolongatie uit zijn hoofd te moeten zetten. Giri doet met 5,5 punt al niet meer mee om de eindzege.

De Nederlandse grootmeester won pas één keer in Wijk aan Zee en moest zich al negen keer tevreden stellen met remise. Loek van Wely, die Giri woensdag tijdens het uitstapje van de schakers naar Haarlem ook in bedwang hield, pakte tegen de Hongaar Richard Rapport voor de tweede keer op rij een half punt.

Met een totaal van 2,5 staat Wely wel nog steeds troosteloos onderaan het klassement. Zaterdag en zondag zijn de laatste twee rondes van Tata Steel Chess.