Dakar Rally

Trucker De Rooy verliest als nummer drie weer terrein in Dakar Rally

Trucker Gerard de Rooy heeft in de voorlaatste etappe van de Dakar Rally weer tijd verloren op zijn Russische concurrenten. Sebastien Loeb boekte zijn vierde dagzege bij de auto's. Bij de motoren ging de winst in de elfde rit naar Joan Barreda.

Titelverdediger Van Rooy eindigde vrijdag in zijn Iveco tussen San Juan en Rio Cuarto als vijfde, op bijna een kwartier van winnaar Eduard Nikolaev.

De Rooy handhaafde zich wel op de derde plaats in het algemeen klassement, nu bijna veertig minuten achter Nikolaev.

Als hij geen pech krijgt, wordt de Rus zaterdag in Buenos Aires voor de tweede keer gehuldigd als winnaar van de Dakar Rally. Nikolaev, in 2013 ook al de beste, verdedigt in de korte klassementsproef over 64 kilometer ruim zeventien minuten voorsprong op de nummer twee Dmitry Sotnikov, zijn land- en teamgenoot bij Kamaz.

De Rooy heeft als nummer drie van het klassement een marge van bijna twintig minuten met zijn Argentijnse teammaat Federico Villagra, die in de etappe van vrijdag tweede werd.

Auto's

Bij de auto's eindigde Stephane Peterhansel als tweede achter Loeb. De 51-jarige Fransman is daardoor dicht bij zijn dertiende eindzege in de Dakar Rally. 'Mister Dakar' won de befaamde woestijnrally zes keer als motorrijder.

De karavaan moest tussen startplaats San Juan en finishplek Rio Cuarto liefst 759 kilometer overbruggen. De klassementsproef ging over een totale lengte van 288 kilometer.

Loeb legde die achttien tellen rapper af dan Peterhansel. Daarachter belandde de Argentijn Orlando Terranova (Mini) voor eigen publiek op de derde plaats, op 6.37 minuten van Loeb.

In het klassement verdedigt de titelverdediger uit Frankrijk zaterdag in de afsluitende etappe naar Buenos Aires, met een proef van slechts 64 kilometer, een voorsprong van 5.32 minuten op Loeb.

Motoren

Barreda kreeg de winst pas uren nadat hij de meet had bereikt toegewezen. Hij was onderweg opgehouden door toeschouwers en schoof zo voorbij de Portugees Paulo Goncalves, die aanvankelijk als winnaar werd uitgeroepen.

De jury besloot drie minuten van de tijd van Barreda af te halen, waardoor de Spanjaard alsnog opschoof naar de eerste plaats.

Een dag eerder kreeg Barreda de etappezege toegewezen vanwege een tijdstraf voor de Fransman Michael Metge, die in eerste instantie tot winnaar was uitgeroepen. De Spanjaard won eerder al de derde en achtste etappe van de beroemde rally.

De Fransman Adrien van Beveren belandde op zijn Yamaha op de derde plek, op 2.38 minuten van de winnaar. De Britse klassementsleider Sam Sunderland (KTM) kwam als vijfde binnen met een achterstand van 7.25 minuten op Goncalves.

Met een veilige marge van ruim een half uur op nummer twee Matthias Walkner uit Oostenrijk, die eveneens op een KTM-machine rijdt, kan de 27-jarige Sunderland de eindzege zaterdag in de slotetappe naar Buenos Aires nauwelijks nog ontgaan.

Tip de redactie