Dakar Rally

De Rooy op grotere achterstand in Dakar Rally

Trucker Gerard de Rooy is donderdag tijdens de tiende etappe van de Dakar Rally verder achterop geraakt. De tweevoudige winnaar gaf in Argentinië tijdens een klassementsproef van 449 kilometer bijna 24 minuten toe op de Russische winnaar Edoeard Nikolajev.

De Rooy eindigde als zevende. Dat kwam onder meer door een aantal lekke banden.

De Brabander bleef derde in het klassement, maar zijn achterstand op de nieuwe leider Nikolajev liep op tot ruim 24 minuten. Met nog twee relatief korte etappes te gaan, lijkt De Rooy zijn derde eindzege in de befaamde rally te kunnen vergeten.

De Iveco-rijder verloor dinsdag in de achtste etappe de eerste plaats in het klassement door een lekke band. Hij moest de leiding afstaan aan de Rus Dmitri Sotnikov, die een marge pakte van 1.46 minuten op Nikolajev en 2.20 minuten op De Rooy. Woensdag ging de negende etappe niet door wegens logistieke problemen.

Hans Stacey hield de Dakar Rally donderdag voor gezien. De eindwinnaar van 2007 was boos dat hij niet op de aangewezen startplek als twaalfde trucker mocht beginnen aan de etappe.

Peterhansel

Bij de auto's werd de Fransman Stéphane Peterhansel enkele uren na zijn finish in de tiende etappe alsnog tot dagwinnaar uitgeroepen.

De titelverdediger belandde in zijn Peugeot achter zijn land- en teamgenoten Sébastien Loeb en Cyril Despres aanvankelijk op de derde plaats, op 6.45 minuten van Loeb. Die achterstand in Argentinië was vooral het gevolg van een aanrijding na ruim 80 kilometer met de Sloveense motorcoureur Simon Marcic.

Peterhansel bleef bij zijn gewonde collega totdat er medische hulp kwam. De tijd die hij met die stop verloor, kreeg de zesvoudige winnaar (bij de auto's) terug van de jury. Marcic zou bij het ongeluk onder meer een gebroken been hebben opgelopen. In het dagklassement kreeg Peterhansel een voorsprong van 7.28 minuten toebedeeld op nummer twee Loeb.

Peterhansel is door de maatregel van de wedstrijdleiding de nieuwe leider in het klassement. Loeb volgt op 5.50 minuten.

Beste Nederlander was donderdag Erik van Loon op de twaalfde plek, op bijna 50 minuten van Peterhansel. De Toyota-rijder staat vijftiende in het klassement.

Barreda Bort

Bij de motoren dacht de Fransman Michael Metge de tiende etappe op zijn naam te hebben geschreven. De Honda-rijder legde de klassementsproef tussen Chilecito en San Juan als snelste af in 5 uur, 48 minuten en 50 seconden. Hij kreeg echter na afloop een tijdstraf opgelegd door de jury. Metge zakte daardoor ver weg in het dagklassement.

Door de beslissing van de jury ging de etappezege alsnog naar de Spanjaard Joan Barreda Bort, die eveneens op een Honda als tweede eindigde op 55 seconden van Metge. Het was zijn derde overwinning tijdens deze editie van de Dakar Rally.

Klassementsleider Sam Sunderland kwam op zijn KTM op de dertiende plek uit, op 18.01 minuten van Metge. In de algemene rangschikking bedraagt zijn voorsprong op nummer twee Matthias Walkner uit Oostenrijk 30.01 minuten. De Chileen Pablo Quintanilla, de nummer twee van het klassement, moest na een val de strijd staken met een hoofdwond.

De Amerikaan Ricky Brabec had pech. De winnaar van de zevende etappe kwam 12 kilometer voor de finish stil te staan met zijn Honda. Hij was op weg naar een goede klassering.

De Dakar Rally, die dit jaar door slechte weersomstandigheden en logistieke problemen een nogal chaotisch verloop heeft, eindigt zaterdag in Buenos Aires.

Tip de redactie