Laureus Awards

Ronaldo, Bolt en Murray genomineerd voor Laureus Award

Cristiano Ronaldo, Usain Bolt en Andy Murray maken kans om Sportman van het Jaar te worden in de verkiezing van Laureus. De organisatie van de prestigieuze sportprijzen maakte woensdag de nominaties in de verschillende categorieën bekend. Er zijn geen Nederlanders onder de kanshebbers.

Ook de Amerikaanse basketballers Stephen Curry en LeBron James en de Britse atleet Mo Farah zijn genomineerd voor de titel van Sportman van het Jaar.

Ronaldo werd maandag door de FIFA al tot Voetballer van het Jaar uitgeroepen. De aanvaller werd met Portugal Europees kampioen en won met Real Madrid de Champions League en het WK voor clubteams.

Bolt won op de Olympische Spelen voor de derde maal drie keer goud. De Jamaicaan was de snelste op de 100 en 200 meter sprint en pakte ook goud met de estafetteploeg op de 4x100 meter. De Britse tennisser Murray won in 2016 Wimbledon en olympisch goud.

De afgelopen twee jaar won Novak Djokovic de Laureus Award voor beste sportman. De Serviër verloor vorig jaar zijn nummer 1-positie op de wereldranglijst aan Murray.

Bij de vrouwen zijn de Amerikaanse turnster Simone Biles, de Amerikaanse atlete Allyson Felix, de Duitse tennisster Angelique Kerber, de Amerikaanse zwemster Katie Ledecky, de Jamaicaanse atlete Elaine Thompson en de Britse baanwielrenster Laura Kenny genomineerd. Vorig jaar won de Amerikaanse tennisster Serena Williams de prijs.

Rosberg

De inmiddels gestopte wereldkampioen Formule 1 Nico Rosberg is genomineerd in de categorie 'Doorbraak van het Jaar'. Vorig jaar was Max Verstappen nog kanshebber in die categorie, maar hij moest de winst laten aan de Amerikaanse golfer Jordan Spieth.

Dit jaar maken ook Leicester City, het IJslands voetbalelftal, de rugbyers van Fiji, de Zuid-Afrikaanse atleet Wayde van Niekerk en de Ethiopische atlete Almaz Ayana kans op de doorbraak-award.

Het Portugees voetbalteam, de Formule 1-renstal Mercedes, Real Madrid, het olympisch voetbalteam van Brazilië, de basketballers van de Cleveland Cavaliers en de honkballers van de Chicago Cubs maken kans om uitgeroepen te worden tot Team van het Jaar.

Comeback

De Spaanse hoogspringster Ruth Beitia, de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps, de Argentijnse tennisser Juan Martin del Potro, de Mauritiaanse triatlete Fabienne St. Louis, de Britse ruiter Nick Skelton en de Noorse skiër Aksel Svindal zijn genomineerd in de categorie Comeback van het Jaar.

Zwemmers Ihar Boki uit Wit-Rusland en Sophie Pascoe uit Nieuw-Zeeland, de Cubaanse atlete Omara Durand, de Iraanse gewichtheffer Siamand Rahman, de Zwitserse wheeler Marcel Hug en de Italiaanse schermster Beatrice Vio maken kans om Paralympisch Sporter van het Jaar te worden. 

Bij de actiesporters zijn de surfers John John Florence and Tyler Wright genomineerd, evenals snowboardster Chloe Kim, skateboarder Pedro Barros, mountainbiker Rachel Atherton en freestyle-skiër Kelly Sildaru.

Vorig jaar werd Johan Cruijff postuum geëerd met een Award voor zijn verdiensten voor de sport. Zoon Jordi nam de prijs in ontvangst.

De uitreiking van de Laureus Awards is op 14 februari in Monaco.

Tip de redactie