Trucker Gerard de Rooy is nog lang niet zeker van zijn derde eindzege in de Dakar Rally. De Brabander verloor maandag in de zevende etappe tijd op zijn grootste concurrent. Stephane Peterhansel pakte de ritzege bij de auto's, Ricky Brabec bij de motoren.

De Rooy (Iveco) eindigde in de ingekorte proef tussen La Paz en Uyuni in Bolivia als vierde op ruim 4 minuten van Dmitri Sotnikov, die de etappe won. De Rus naderde in zijn Kamaz-truck koploper De Rooy in het algemeen klassement tot 2.11 minuten.

"Het was een korte, maar pittige proef", zei De Rooy. "Er stonden veel sporen, die de navigatie lastig maakten. We hebben misschien 50 meter verkeerd gezeten. De duintjes in het begin waren best steil. Daar kon je makkelijk in vast rijden, maar we zijn er goed doorheen gekomen.''

Ton van Genugten reed een sterke proef die hij bekroonde met de tweede plaats. Hij was een kleine drie minuten langzamer de Sotnikov. De Argentijn Federico Villagra zette de derde tijd neer. Van Genugten en Villagra maken deel uit van hetzelfde Iveco-team van De Rooy.

Auto's

Peterhansel boekte zijn tweede overwinning tijdens deze editie van de woestijnrally. De rijder van Peugeot was 48 seconden rapper dan zijn landgenoot Sébastien Loeb (Peugeot).

De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (Toyota) zette de derde tijd neer; hij gaf 3.33 minuten toe op de dagwinnaar.

Peterhansel, al twaalf keer eindwinnaar, verstevigde zijn koppositie in het algemeen klassement. Zijn voorsprong op meervoudig rally-wereldkampioen Loeb bedraagt 1.57 minuten.

Etappezeges Peterhansel en Brabec in zevende etappe Dakar Rally
Etappezeges Peterhansel en Brabec in zevende etappe Dakar Rally

Motoren

Brabec boekte bij de motoren zijn eerste zege. Hij finishte 1.44 minuut eerder dan de Portugees Paulo Gonçalves (Honda) en was 4.43 sneller dan Sam Sunderland (KTM).

Die Engelsman deed echter wel goede zaken voor het algemeen klassement. Hij verstevigde zijn leidende positie door uit te lopen op zijn eerste belager Pablo Quintanilla (Husqvarna). De Chileen verloor bijna zes minuten op Sunderland en heeft nu meer dan een kwartier achterstand.

Zware regenval in Bolivia teistert de Dakar Rally. De vijfde etappe van vrijdag moest worden ingekort en de zesde etappe op zaterdag werd wegens de onbegaanbare wegen in het Andesgebergte helemaal geschrapt.

Ook de zevende etappe werd aangepast en was daardoor flink korter dan de aanvankelijke route. Er bleef ongeveer 160 kilometer over waarin de stopwatch liep.