Kenenisa Bekele gaat dit jaar een nieuwe poging doen het wereldrecord op de marathon in handen te krijgen. De 34-jarige Ethiopische atleet gaat op 20 januari in Dubai een poging doen de 2.02.57 van de Keniaan Dennis Kimetto te verbeteren.

Het parcours langs de kust van het emiraat is vlak en heeft amper bochten.

Bekele won in september de marathon van Berlijn in 2:03.03, zes seconden boven het wereldrecord van Kimetto. "Ik baal nog steeds dat ik daar het record miste'', zei de veelvoudig olympisch- en wereldkampioen op de 5000 en 10.000 maandag.

"Het was een fantastische race, maar ik merkte dat ik wat aanpassingen moest doen in mijn training.'' In Dubai moet blijken wat hem dat oplevert.

Bekele doet op zondag 23 april ook mee aan de marathon van Londen. Vorig jaar werd hij derde in de Engelse hoofdstad, achter de Kenianen Eliud Kipchoge en Stanley Biwott. Kipchoge zette toen met 2:03.05 een nieuw parcoursrecord neer.

De olympisch kampioen doet dit keer niet mee, Biwott wel. Verder staan toppers als Abel Kirui, Daniel Wanjiru, Feyisa Lelisa en Ghirmay Ghebreslassie aan de start in Londen.

Toptijden

Kimetto liep zijn wereldrecord (2:02.57) in september van 2014 in Berlijn. De laatste zes toptijden op de marathon zijn gelopen in de Duitse hoofdstad.

De Amerikaan Khalid Khannouchi was in 2002 de laatste atleet die het wereldrecord liep in een andere marathon dan die van Berlijn. De in Marokko geboren Amerikaan liep ruim veertien jaar geleden in Londen naar een tijd van 2:05.38.