Mathieu van der Poel is zondag wederom Nederlands kampioen veldrijden geworden. De 21-jarige renner van Beobank-Corendon was oppermachtig in Sint-Michielsgestel en pakte zijn derde nationale titel op rij. Bij de vrouwen ging de roodwitblauwe trui naar Marianne Vos.

Van der Poel raakte eind vorige maand geblesseerd aan zijn nek bij een nare val tijdens de Azencross in Loenhout. Het NK was zijn eerste wedstrijd sinds die crash.

Van der Poel nam zondag samen met Corné van Kessel al snel afstand van de rest van het veld. Nog voor de cross halverwege was, moest ook Van Kessel de topfavoriet laten gaan. 

"Ik heb het de eerste twee ronden even afgewacht en had uiteindelijk aan één versnelling genoeg om het verschil te maken'', keek Van der Poel bij Ziggo Sport terug op de voorspelbare cross.

"Er waren niet veel plekken om echt af te zien. Het was meer rijden van bocht naar bocht."

Gemak

Ondanks het ogenschijnlijke gemak waarmee hij naar de winst reed, wilde Van der Poel zijn zege niet bagatelliseren. "Iedereen doet er heel makkelijk over, maar je moet het wel nog even doen. Er kan van alles misgaan, al wist ik wel vanaf de eerste ronde dat het sneller kon."

Achter Van der Poel en Van Kessel reed de 20-jarige Joris Nieuwenhuis verrassend naar de derde plaats. Hij wist in de slotfase Van Kessel te achterhalen, maar die passeerde hem kort voor de finish alsnog. 

Lars van der Haar, de Nederlands kampioen van 2013 en 2014, moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Wereldtitel

Over drie weken gaat Van der Poel in Luxemburg een gooi doen naar de wereldtitel, waarschijnlijk in een tweestrijd met de Belgische titelverdediger Wout van Aert. "Daar ben ik al mee bezig, het is de belangrijkste trui. Die wil ik terug. Maar als het niet lukt heb ik in ieder geval het roodwitblauw nog."

De wereldbekerveldrit in het Italiaanse Fiuggi van volgende week laat Van der Poel schieten. "Mathieu zal zich in Spanje voorbereiden op het WK", meldde een woordvoerder van de ploeg Beobank-Corendon. "Hij schrapt de wereldbeker in Italië omdat hij in dat klassement niets meer te winnen heeft."

"Zijn broer David gaat met hem mee op stage, reist even op en neer naar Italië en dan keren ze beiden terug op vrijdag of zaterdag voor de laatste wereldbekermanche in Hoogerheide op 22 januari."

Van Aert

Van Aert maakte zondag zijn favorietenrol bij het Belgisch kampioenschap waar. Hij soleerde in Oostende naar zijn tweede titel.

Van Aert reed in de eerste ronde weg van zijn concurrenten en maakte er een eenzame wedstrijd van. Kevin Pauwels was de beste van de rest en pakte zilver. Laurens Sweeck croste naar het brons.

Vos

Bij de vrouwen veroverde Vos voor de zesde keer in haar loopbaan de Nederlandse titel veldrijden. De Brabantse, die deze winter na twee jaar afwezigheid terugkeerde in de modder, beheerste de wedstrijd van start tot finish.

Op ruime afstand van de winnares pakte Lucinda Brand het zilver. Sophie de Boer werd derde. Titelverdedigster en wereldkampioene Thalita de Jong speelde geen rol in de strijd om de medailles.

Vos was zeer verheugd met haar titel, na eerdere successen in 2011, 2012, 2013, 2014 en 2015. "Dit kampioenschap, nadat ik er een tijdje tussenuit ben geweest, smaakt extra zoet'', zei ze bij Ziggo Sport.

"Ik heb er hard voor gewerkt. Dit komt niet uit de lucht vallen. Eerst heb ik een goed wegseizoen kunnen draaien waarna ik me ben gaan voorbereiden op het crossseizoen.''

Vos stond het grootste deel van 2015 en de winter van 2015/2016 aan de kant door blessures en overtraindheid. Nu lijkt ze ook favoriet voor de wereldtitel. Vos veroverde in 2006 in Zeddam voor het eerst de regenboogtrui om tussen 2009 en 2014 het internationale veldrijden te beheersen. Met haar zeven wereldtitels is ze recordhouder.

De concurrentie kon zondag alleen maar strijden om plaats twee. "Natuurlijk wil ik graag winnen, maar dan moet mijn niveau nog wel omhoog'', zei Brand. "Hier moet ik het mee doen, dit parcours lag mij niet echt'', aldus De Boer. Regerend wereldkampioene De Jong bleef steken op plaats vijf.