De Spaanse motorcoureur Joan Barreda heeft woensdag de derde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven en pakte ook de leiding in het algemeen klassement. Bij de auto's ging de ritzege naar de Fransman Stephane Peterhansel en bij de trucks was de Rus Edouard Nikolaev de beste.

Barreda legde de proef over 364 kilometer tussen de Argentijnse steden San Miguel de Tucuman en San Salvador de Jujuy af in 4 uur, 22 minuten en 41 seconden. Daarmee was hij op zijn Honda ruim sneller dan de concurrentie.

De Brit Sam Sunderland eindigde op zijn KTM als tweede op ruim dertien minuten en de derde plaats was voor de Fransman Pierre Alexandre Renet (Husqvarna), die dik zestien minuten op de winnaar toegaf. Barreda kreeg nog wel een tijdstraf van een minuut, maar dat deerde hem niet.

De Australische titelverdediger Toby Price (KTM) moest genoegen nemen met de negende plek (op 22.51) en verloor daardoor zijn leidende positie aan Barreda.

De Nederlander Jasper Riezebos ging woensdag niet meer van start. De 23-jarige motorcoureur uit IJsselmuiden kon door een galblaasinfectie de zware rit, naar een hoogte van 4900 meter, fysiek niet aan.

Auto's

Bij de auto's was de etappezege van meervoudig eindwinnaar Peterhansel zijn eerste van deze Dakar Rally. De voormalig motorcoureur uit Frankrijk finishte met zijn navigator Jean Paul Cottret in een tijd van 4 uur, 18 minuten en 17 seconden.

De Spanjaard Carlos Sainz, die net als Peterhansel in een Peugeot rijdt, gaf bijna 2 minuten toe op Peterhansel. De Fransman Sébastien Loeb, ook al in een Peugeot, eindigde op de derde plek met een achterstand van ruim drie minuten op de winnaar.

De Nederlandse deelnemers hadden het zwaar en kwamen niet voor in de top twintig van het klassement. Erik van Loon, die als negende aan de derde etappe begon, kwam circa vijftig kilometer voor de finish zonder benzine te staan.

Loeb, die dinsdag de tweede etappe won, behield de leiding in het klassement. Sainz volgt op 42 seconden. Peterhansel moet nog ruim 4 minuten goedmaken op Loeb.

Bij de quads werde de derde etappe gewonnen door de Argentijn Gastón González. Ignacio Casale uit Chili werd tweede en de Tsjech Josef Machacek derde.

Trucks

De Rus Nikolaev legde bij de trucks de zware klassementsproef van 199 kilometer van San Miguel de Tucuman naar San Salvador de Jujuy in Argentinië het snelste af met zijn Kamaz.

Voor de Nederlandse truckers was het een dag om snel te vergeten. Gerard de Rooy verloor in het eerste deel van de proef veel tijd en gaf uiteindelijk 34 minuten toe, waarmee hij als achttiende eindigde. De winnaar van 2016 kampte met een probleem met het bandensysteem van zijn Iveco Powerstar.

"Daardoor liepen drie banden leeg", vertelde De Rooy tijdens de neutralisatie van de etappe. "We zijn zes keer gestopt om die handmatig bij te pompen."

Hans Stacey was op de vijfde plaats de beste Nederlander met een achterstand van ruim elf minuten op Nikolaev.