Hoewel Michael van Gerwen maandag zijn favorietenrol dubbel en dwars waarmaakte in de finale van het WK, gelooft de beste darter ter wereld niet dat hij ooit zoveel voor de sport kan betekenen als Phil Taylor.

De 27-jarige Nederlander mocht voor de tweede keer de trofee in ontvangst nemen na zijn 7-3 overwinning op Gary Anderson, maar is nog ver verwijderd van de zestien wereldtitels van Taylor.

Van Gerwen durft dan ook niet te zeggen dat hij de beste speler is die de dartssport ooit gekend heeft. "Dat is niet aan mij", blijft de Brabander bescheiden in gesprek met de BBC. Om daar meteen aan toe te voegen: "Maar ik denk niet dat er veel betere spelers geweest zijn."

​Wat betreft zijn betekenis voor de sport zal hij echter nooit kunnen tippen aan de inmiddels 56-jarige Taylor, erkent ook 'Mighty Mike'. "Hij is de grootste ooit, punt. Hij heeft zoveel voor het darten betekend, voor ons allemaal. Hij heeft het mogelijk gemaakt dat wij er allemaal van kunnen leven."

"Natuurlijk niet alleen hij, maar ook de PDC. Daardoor kunnen wij allemaal ons brood ermee verdienen. Het is fenomenaal hoeveel professioneler het geworden is. Wij maken nu allemaal onderdeel uit van dat proces."

Piek

Taylor schreef in totaal zestien wereldtitels op zijn naam, twee bij profbond BDO en liefst veertien bij de PDC. De Engelsman beleefde zijn topjaren als dertiger in de jaren 90.

Volgens Van Gerwen is het echter niet gezegd dat hij ook rond die leeftijd gaat pieken. "Misschien heb ik die al achter de rug", grapt de Vlijmenaar, die niet denkt dat hij het net zolang volhoudt als Taylor. "Ik ben nog jong, maar ik blijf absoluut niet meedoen tot m'n 56e. Waarschijnlijk stop ik ermee rond m'n veertigste."

Van Gerwen kwam Taylor niet tegen in de voorbije editie van het WK. De Engelsman moest in de kwartfinales buigen voor zijn eeuwige rivaal Raymond van Barneveld (3-5).