NOC*NSF wil een groot onderzoek instellen naar seksueel misbruik in de sportwereld.

Het onderzoek gaat zich richten op de laatste dertig jaar, schrijft de Volkskrant vrijdag. De sportkoepel wil inzicht krijgen of er in Nederland misbruikslachtoffers rondlopen die nooit gehoord zijn.

"Het is voor de sport belangrijk de eigen geschiedenis goed te kennen", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF tegen de krant.

Hij stelt dat de last die slachtoffers van seksueel misbruik met zich meedragen enorm is. Volgens Dielessen kan het onderzoek helpen om sporters te steunen die met hun verhaal naar buiten willen komen.

Aanleiding voor het onderzoek is het misbruikschandaal in Engeland, waarbij tientallen voetbalclubs betrokken zijn. In november traden oud-voetballers, onder wie ex-profs, naar buiten met de mededeling dat zij jarenlang misbruikt waren door trainer Barry Bennell van de club Crewe Alexandra.

Financiering

Woensdag maakte oud-wielrenster en voormalig wereldkampioene Petra de Bruin bekend dat ze tijdens haar loopbaan jarenlang seksueel is misbruikt

Als de financiering rond is, kan het onderzoek volgens Dielessen in 2017 van start gaan.

Minister Edith Schippers van Sport ondersteunt het initiatief van NOC*NSF. "Het is goed dat de sport deze handschoen actief oppakt. Het is belangrijk dat dit goed wordt onderzocht, dat mensen laagdrempelig kunnen melden en dat er goede hulp beschikbaar is", aldus de minister.