Jelle Klaasen heeft donderdagavond de tweede ronde van het WK darts in Londen bereikt. De 32-jarige Brabander was te sterk voor debutant Jeffrey de Graaf: 3-1. Vincent van der Voort overleefde verrassend de eerste ronde niet.

De ongeplaatste De Graaf (26) gaf de als tiende gerangschikte Klaasen goed partij in Alexandra Palace en bleef bij tot 1-1. Op beslissende momenten was Klaasen uiteindelijk net iets beter.

In de tweede ronde neemt Klaasen het op tegen Brendan Dolan. De Noord-Ier, de nummer 23 van de plaatsingslijst, rekende in de eerste ronde af met Christian Kist.

Later op de avond kende Van der Voort, die werd geteisterd door een rugblessure, een moeizame partij tegen de Duitser Max Hopp. De 41-jarige Nederlander kende nog een prima start en won de eerste set, maar daarna nam Hopp het initiatief over: 1-3.

Van der Voort, als twintigste geplaatst, leed een zeldzame nederlaag. Het was de eerste keer in tien WK-deelnames dat de Noord-Hollander in de openingsronde werd uitgeschakeld. In 2011 en 2015 reikte hij tot de kwartfinales.

Vier Nederlanders

Door de winst van Klaasen zijn er vier Nederlanders die de openingsronde hebben overleefd. Eerder slaagden topfavoriet Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Benito van de Pas daarin.

De partijen in de tweede ronde beginnen vrijdag. Na drie dagen rust wordt het programma vervolgens op dinsdag 27 december hervat.