Michael van Gerwen is woensdag niet aanwezig bij het Sportgala van NOC*NSF. De gepasseerde darter wil niet als het "lulletje van de klas" rondlopen in de Amsterdamse RAI.

De 27-jarige Brabander had gerekend op een nominatie voor de titel Sportman van het Jaar, maar was volgens de vakjury "geen serieuze kandidaat" omdat hij als darter niet aan de eisen zou voldoen.

Van Gerwen ziet daarom af van een bezoek. "Wat heb ik daar nou te zoeken? Opvulling van de zaal?", vraagt hij zich dinsdag af bij RTL7. "Ik sta daar als het lulletje van de klas als ik daar ben."

"Dan krijg ik allemaal interviews en stomme vragen, waar ik helemaal geen zin in heb om op te antwoorden. Dus ik heb besloten om niet te gaan."

De topfavoriet bij het WK darts voelt zich bovendien gepasseerd en kan zich niet vinden in de uitleg van sportkoepel NOC*NSF. "Wat moet ik nog meer winnen om genomineerd te worden?"

"Dan gaan ze allemaal slappe excuses zoeken om mij niet te nomineren. Dat vind ik een beetje treurig, misschien wel zielig van ze. Maar ik doe er verder niks aan. Ik ga 'm niet winnen, laat ik dat vooropstellen, maar ze kunnen er toch makkelijk zes nomineren?"

Frustrerend

Toch doet het geen pijn dat hij over het hoofd is gezien, verzekert Van Gerwen. "Het is meer frustrerend. Het is natuurlijk wel een hele eer om daarvoor uitgenodigd te worden en tussen al die andere grote sporters te staan."

"Sven Kramer, Max Verstappen, al die andere jongens. Dat zijn natuurlijk heel grote jongens in de sportwereld en het zou wel leuk zijn als je daar in één adem mee genoemd zou worden."

Van Gerwen, die dit jaar al 25 titels op zijn naam schreef, had zich naar eigen zeggen wel al aangemeld voor het Sportgala. "Maar ik had echt verwacht dat ik genomineerd zou worden. Maar wat moet ik daar nou doen?"

De titel Sportman van het Jaar wordt woensdag uitgereikt aan Kramer, Verstappen, wielrenner Tom Dumoulin, windsurfer Dorian van Rijsselberghe of openwaterzwemmer Ferry Weertman.