Roel Boomstra is nog twee remises verwijderd van de wereldtitel dammen. De 23-jarige Groninger won maandag voor de derde keer van zijn landgenoot Jan Groenendijk.

Door de zege bracht Boomstra de stand na acht van de twaalf partijen op 11-5. De 18-jarige Groenendijk wist nog geen enkele partij op zijn naam te schrijven.

Met zijn derde overwinning heeft Boomstra aan de eis voldaan om in aanmerking te komen voor de wereldtitel. Als hij in de resterende vier partijen tot twee remises komt, is hij de opvolger van Alexander Georgiev.

Die Rus besloot om onduidelijke redenen om zijn titel niet te verdedigen. Daardoor gaat de tweekamp om de wereldtitel voor het eerst tussen twee Nederlanders.

Eerste Kamer

De partij werd maandag gespeeld in de plenaire zaal van de Eerste Kamer in Den Haag. Eerder streden beide dammers in Groningen en Wageningen om de wereldtitel.

De opening van de partij leek op die uit wedstrijd zes met als belangrijk verschil dat Groenendijk (met zwart) nu wel in de aanval ging. 

Op de zesde zet ruilde hij zijn voorpost echter weer in voor een schijf aan de rand. Dat stuk schoof door naar het randveld en zou een bepalend beeld van de partij blijven.

Op de 21e zet leidde Boomstra een grote ruil in. De vereenvoudigde stand die daarna op het bord stond leek in remise te eindigen. Met het offer dat de Groninger vervolgens plaatste, dreigde hij met doorbreken naar dam. 

Groenendijk kon op dat moment nog op remise aansturen, maar zag de redding onder druk van de klok niet.

Groenendijk licht derde verliespartij tegen Boomstra toe
Groenendijk licht derde verliespartij tegen Boomstra toe